Rendkívül enyhe lefolyásúnak tűnik az omikron-variáns okozta vírusfertőzés

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 26. - 14:11

Habár korábban azzal riogattak minket szakemberek, hogy minden idők legpusztítóbb járványára számíthatunk az omikron kapcsán, végül ennek éppen ellenkezője történt.

A rendkívül ragályos omikron variáns hatalmas járványhullámot hozott, ám kevésbé súlyos betegséget okozott, mint a korábbi variánsok, például a delta: az omikron-hullámban rövidebbek voltak a kórházi ápolások, arányaiban kevesebben kerültek intenzív osztályra, kevesebben haltak meg – írta a Portfolio.

A kórházi ellátásra szoruló páciensek jóval kisebb arányban kerültek intenzív osztályra, az omikron-hullámban 29 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi téli hullámban látottnál, és 26 százalékkal alacsonyabb volt, mint a delta hullám idején volt.

Az egyik legújabb amerikai kutatásból kiderült, a kevésbé súlyos lefolyású covid-betegség összefüggésben lehet azzal, hogy a lakosság magasabb átoltottsággal rendelkezett, illetve az átesettség is jelentős volt, bár azt is megfigyelték, hogy az oltatlanok is csupán enyhe szimptómákat mutattak.

Az omikron hullám csúcsán látott halálozási arány 1000 covid eset közül 9-re csökkent az egy évvel korábbi téli hullámban látott 16 -ról és a tavaly őszi delta hullámban tapasztalt 13-ról.