Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Egyre súlyosbodhat a pedagógushiány Magyarországon

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 13. - 18:45

Amíg az EMMI szerint csupán baloldali slágertémának számít a tanárhiány, addig a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy gondolja, lesznek iskolák, ahol már nem fognak tudni találni szakembereket a meghirdetett állásokra.

20 nappal a tanévkezdés előtt csak a Belügyminisztérium hivatalos álláskereső portálján több mint 1100 pedagógust keresnek. Állásajánlatból más online felületeken is van bőven: szaktanárt, óraadót, utazótanárt egyaránt keresnek – írta az ATV hírportál.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter úgy véli, egyre nehezebb lesz betölteni a nyugdíjba vonuló és pályaelhagyó tanárok miatt megüresedő állásokat:

„Ami a leginkább hiányterület, az úgy tűnik, hogy a természettudományokhoz köthető, illetve az informatikához, talán kevésbé még egyelőre a humán tárgyakhoz, de óvodapedagógusból és tanítóból is, az előző évek tapasztalatai alapján, egyre fenyegetőbb a helyzet.”

Nem csupán a hátrányosabb helyzetű régiókban, hanem már a fővárosban is gondot okoz a pedagógushiány. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa elmondta, az egyik budai iskolában például a 24 meghirdetett állásra mindössze 9-en jelentkeztek.

„Gyerek ellátatlanul nem maradhat, tehát a rendszerben levő kollégák fognak helyettesíteni. Magyarországon nagyon speciális a helyzet, csak Oroszországban tanítanak, dolgoznak többet a pedagógusok” – tette hozzá.

Egy pécsi nyugdíjas oktató szerint sokkal nagyobb a baj, mint azt a kormány közli, ő éppen azért ingázik egyik intézményből a másikba, hogy meg tudja keresni a mindennapi betevőjét:

„Amikor kiszaladok az egyik iskolába, megtartom az órámat, beülök az autóba, és indulok a másik iskolába, hogy odaérjek becsengetésre, rettenetes nagy az áttanítás, mert nincs szakos ellátottság.”