Sokkal súlyosabb lehet a globális felmelegedés, mint azt korábban feltételezték

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. május 29. - 13:28

Műholdadatok alapján Földünk környezete sokkal drasztikusabb módon változott, és elképzelhető, hogy már túlságosan késő bármit is tenni bolygónk megvédése érdekében.

A Journal of Climate tudományos folyóiratban közzétett legújabb tanulmányban a klímakutatók arról írnak, hogy a szatellitek által begyűjtött adatok gyakran meghazudtolják a fizika törvényeit, ami arra utalhat, hogy vagy hibásak a mintavételezések, vagy a műholdak egyszerűen alábecsülték az emberiség okozta károkat.

Nagyon nehéz lesz megfejteniük, mi is az igazság, ezért a felállított modelleken finomhangolásokat kell végrehajtaniuk, így megtudhatják, pontosan miként alakulhat a jövő, és hogyan változhat az éghajlat a Földön.

Ben Santer, a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium klímaprofesszora, egyben a kutatás vezetője elmondta, az elemzéseik alapján az óceánban és az atmoszférában mért legkisebb változások is arra engednek következtetni, hogy nagyobb mértékben játszódhatnak le a negatív folyamatok, mint azt korábban gondolták.

A műholdak adataiból rájöttek arra is, hogy a klímamegfigyelések az idő előrehaladtával eltérő eredményeket mutattak aszerint, éppen milyen környezeti hatások történtek. A modelleket ezek alapján kellene módosítani, hiszen ha a szatellitek például pontosan jeleznék a levegő nedvességét, akkor máshogyan festene a jövőbeni kép, így pedig lehetne finomítani a kitűzött klímacélokon is.

Úgy tűnik, a tudósoknak nem lesz idejük arra, hogy megtegyék ezeket a szükséges lépéseket és változtatásokat, mivel bolygónk rohamtempóban halad az élhetetlenség felé, egyetlen megoldás egy nemzetközi összefogás lenne, amire vajmi kevés az esély.