Súlyos hibákat találtak a leggyakrabban használt Boeing 787-es repülőgépeken

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 14. - 18:10

Az amerikai nagyvállalat komoly problémák elé nézhet, hiszen nemrégiben kiderült, a 787 Dreamliner sorozathoz tartozó repülőgépek hibás titánelemekkel lettek felszerelve.

Alapos mérnöki vizsgálatokat követően kiderült, hogy az elmúlt három évben legyártott Boeing 787 Dreamliner utasszállítók bizonyos titánból készült alkatrészei sokkal gyengébbek, mint gondolták, az anyagfáradás következtében pedig a repülés bármelyik pillanatában felmondhatják a szolgálatot – írta a The Wall Street Journal.

A gyártási malőr megpecsételheti a Dreamliner-széria sorsát, a Boeing pedig 25 milliárd dolláros mínuszt könyvelhet el, ha nem sikerül időben orvosolni a problémát, márpedig egyelőre úgy néz ki, hogy kizárólag visszahívásokkal lehetne megoldani a helyzetet.

Az eset tökéletesen bizonyítja, hogy hiába próbálták meg az amerikai multinacionális vállalatnál az elmúlt években a minőség-ellenőrzést a lehető legmagasabb színvonalra emelni, még a vezetőség átszervezésével sem tudták radikálisan megváltoztani a cég megítélését.

A legfőbb gondot az üzemekben dolgozó szakemberek alulkvalifikáltsága jelenti, habár az elmúlt hónapokban kizárólag a legjártasabb mérnököket és szerelőket vették fel, ám látható, hogy ez sem volt elég a javuláshoz.

A 2018 végén és 2019 elején bekövetkezett légikatasztrófák mindegyike Boeing 787 MAX repülőgéptípussal történt, ami aláásta a cég jó hírnevét, nem beszélve arról, hogy visszásnak tűnt, amikor ki akartak táncolni a több száz halálos áldozatot követelő incidensekkel kapcsolatos felelősségvállalás mögül.

A Boeing egyébként már 2020 novembere óta a 787 Dreamliner titánelemeinek cseréjével foglalatoskodik, azonban úgy tűnik, hogy még egy teljes esztendő sem bizonyult elegendő időnek számukra a hibák feltárásához, megértéséhez és maradéktalan kiküszöbölésükhöz.