Elektromos földelési hiba léphetett fel a Boeing 737 Max repülőgépeknél

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 6. - 05:08

Az amerikai repülésbiztonsági hivatal (FAA) felszólította a Boeinget, tisztázzák, hogy nem érint-e minden Boeing 737 Max gépet a szóban forgó meghibásodás.

Az elektromos földeléssel kapcsolatos hibát még április közepén detektálták több Boeing 737 Max típusú repülőgépnél – írta a Reuters hírügynökség.

A vizsgálatok során megállapították, hogy a repülőgép pilótafülkéjében lévő biztonsági tartalék áramszabályozóban gyártási hibával rendelkező egységek helyezkednek el, továbbá az elektromos földeléssel is gondok vannak.

A 737 Max flotta nagyjából 25 százalékának működését felfüggesztették, az ügy pedig határozatlan ideig elhúzódhat, hiszen az FAA-nak még ellenőriznie kell a hivatalos dokumentumokat.

A Boeing 737-8 Max tavaly decemberben indulhatott újra útjának azután, hogy 2019 márciusában beszüntették a repülését, miután hat hónapon belül két ilyen típusú gép is lezuhant.

Később kiderült, hogy nem személyi hibákról és mulasztásokról volt szó, hanem alapvető tervezési hibákról, amit a vállalat próbált elhallgatni és titokban tartani az illetékes hatóságok előtt.

A decemberi felszállást követően motorhiba jelentkezett néhány repülőgépnél, melynek következtében több ízben is kényszerleszállást kellett végrehajtani.