Bemutatjuk az új fogamzásgátlót, a felhevített spermagyilkos heremágnest

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 30. - 17:24

A születésszabályozás problematikája a nőket és a férfiakat egyaránt érinti, a kínai Nantung Egyetem kutatói ezért elhatározták, hogy az erősebbik nem esetében megnézik, miként lehetne a nemzőképességet kontrollálni.

A Nano Letters tudományos folyóiratban megjelent kutatásból kiderült, külső mágnesek segítségével olyan nanorészecskéket lehet a herékbe juttatni, amelyeket később felhevíthetnek, így meggátolható a spermiumok túltermelődése.

Meglepő módon nem egy brutális heregyilkos módszerről van szó, sokkal inkább egy fogamzásgátló eljárásról, ami leírva ugyan valóban kegyetlennek hangzik, a valóságban azonban csak minimális kényelmetlenséget okozhat.

Az eljárás kapcsán korábban is kísérleteztek, ám sorra megbuktak a vizsgálatok, mivel rájöttek, hogy égési sérülések és extrém fájdalmakkal járó injekciók nélkül lehetetlen a technikát alkalmazni.

Az új megoldással éppen ezeket a kellemetlenségeket kerülték ki, hála a 40 Celsius-fokig felforrósítható mágneseknek, amelyeket már le is teszteltek egereken. Ha hozzávesszük, hogy az emberek átlagos testhőmérséklete 36-37 Celsius-fok között mozog, és az elsőfokú égési sérülések 48 Celsius-foknál kezdődnek, akkor valóban egy kibírható fogamzásgátlóról beszélhetünk.

A terápia egyébként havonta többször is működött, a mágneses nanorészecskék pedig jelentősen feljavították a hím rágcsálók nemzőképességét, tehát semmiféle kárt sem okoztak a heréikben – éppen ellenkezőleg.

Amint leálltak a fogamzásgátló herehevítéssel, az egerek visszatértek a normál kerékvágásba, és naponta nagyjából 12 nőstényt termékenyítettek meg, ami az esetükben átlagos rátának mondható.