Újgenerációs rakéta fejlesztésébe kezdtek a SpaceX-nél

MTI/AP/Chris O'Meara
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 17:54

Újabb vezetők távoztak az Elon Musk vezette cégtől, ugyanis nem bírták a megfeszített tempót, ezért inkább más vállalatokat kerestek maguknak.

A CNBC televíziócsatorna riportjából kiderült, az űrvállalattól közös megegyezéssel távozott három magas pozícióban lévő elnökhelyettes, akik közül az egyik Will Heltsley, aki főként a missziókkal kapcsolatos kilövési procedúrákét felelt, a másikuk pedig Lee Rosen, aki a küldetések irányítását bonyolította le.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Valószínűsíthetően azért mondtak fel a szakemberek a cégnél, mivel óriási nyomás nehezedett az elmúlt időben a vállukra, hiszen Elon Muskék megcélozták egy next-gen rakéta építését, melynek erőforrását minden eddiginél masszívabbra tervezték.

A változás azonban nem tetszett a vezetőknek, Heltsley például aggályosnak tartotta a Raptor motorok technológiai visszamaradottságát, amely révén jelentősen csúsztak a fejlesztések, ezért inkább otthagyta a projektet.

Elon Musk e heti Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy a Raptor 2 erőforrásokon végzett munkálatok már jó úton haladnak afelé, hogy elkészüljön a teljes dizájnjuk, így a közeljövőben bolygóközi utazásokat is lebonyolíthatnak majd vele.

A valóság azonban teljesen más, hiszen első körben a Starship űrhajó kilövésére fognak koncentrálni, ami korántsem lesz könnyű feladat, mivel az eredetileg augusztusra tervezett indulást egészen 2022 első negyedévéig halasztották a folyamatosan felmerülő problémák miatt.