Sorra buknak az egyetemisták, mert puccs miatt nem tudnak vizsgára jelentkezni

Rangun, 2021. március 17. A puccs ellen tüntetők Molotov-koktélokat dobnak a rohamrendőrök felé Rangunban 2021. március 17-én. A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban, és azóta folytatódnak a tiltakozások a biztonsági erők egyre brutálisabb fellépésének ellenére is. Az összecsapásokban eddig mintegy száz tüntető vesztette életét. MTI/AP
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hiába van puccs Mianmarban, a külföldi egyetemek professzorai megbuktatják azokat, akik nem vesznek részt az előre kiírt vizsgákon.

Az egyik Twitter-bejegyzésben rögzített személyes beszélgetésből kiderült, hogy a kanadai York Egyetem matematika professzora, Emanoil Theodorescu folyamatosan megsértette az egyik anonimitását kérő mianmari hallgató becsületét, amiért az országban zajló politikai események miatt a diák azt kérte tőle, tegyék át az egyik előre megbeszélt vizsgaidőpontot másik dátumra.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Az oktató vegzálta és fenyegette a diákot, és elmondta neki, megbukhat, ha nem jelenik meg a vizsgán, hiába magyarázta el a hallgató többször is, hogy jelenleg otthonából nem tud kimenni az utcára a hadsereg jelenléte miatt, illetve internethez is nehezen tud hozzáférni, mert véletlenszerűen kapcsolják ki a világhálóhoz való csatlakozást az országban.

Miközben a diák segítséget kért az egyetemi tanártól, addig válaszul további megszégyenítést és személyes támadást kapott egy olyan ügy miatt, amiről sem ő, sem társai nem tehettek.

Az eset jól illusztrálja, mennyire szigorú és makacs a felsőoktatási rendszer, és mennyire keményen veszik azokat, akik például hiányoznak a koronavírus-járvány miatt eszközölt online órákról.

A York Egyetem hivatalos közleményében csupán annyit írtak, hogy az érintett diákkal már felvették a kapcsolatot, és megpróbálják közösen megoldani a problémákat, illetve szállást keresnek neki, ahonnan elvégezheti a tanulmányaihoz köthető feladatait.

Világszerte több tízmillióan kényszerültek távoktatásra a pandémia miatt bevezetett lezárások és korlátozások következtében, amit szigorúan ellenőriznek, és ha valakinek nincs internetkapcsolata vagy nem jelenik meg az órákon, azt súlyos büntetésekkel szankcionálhatják.