Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Már készül az ENSZ a mianmari katonai junta felelősségre vonására

Mandalaj, 2021. március 17. A puccs ellen tüntetők a CRPH-t támogató transzparensekkel tiltakoznak a második legnagyobb mianmari városban, Mandalajban 2021. március 17-én. A CRPH (Committee Representing Pyidaungsu Hluttaw) a Pyidaungsu Hluttaw-t (képviselőházat) képviselő bizottság, egy száműzetésben lévő burmai kormány, amely a Nemzeti Liga a Demokráciáért képviselőket képviseli a 2021-es mianmari puccsban. A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban, és azóta folytatódnak a tiltakozások a biztonsági erők egyre brutálisabb fellépésének ellenére is. Az összecsapásokban eddig mintegy száz tüntető vesztette életét. MTI/AP
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egy ENSZ által felállított kutatócsapat már megegyezett abban, hogy megkezdik a bizonyítékok gyűjtését és tárolását, melyek igazolják a mianmari hadsereg által február 1-je óta elkövetett bűncselekményeket, köztük a parancsra gyilkolást.

A szervezet célja ezzel az, hogy a jövőben felelősségre lehessen vonni a junta vezetőit, és akkorra legyen elegendő terhelő bizonyíték rájuk nézve – írja a Reuters. A puccs óta már legalább 180 ember veszthette életét a demonstrációk során, akiket a katonai vezetők parancsára kezdtek halomra gyilkolni.

Soron kívül Nashville-i lövöldözés: három 9 éves diákot ölt meg a kegyetlen támadó

Nicholas Koumjian, az ENSZ kutatócsapatának vezetője is kihangsúlyozta, hogy ezekért a súlyos nemzetközi bűncselekményekért felelősségre kell vonni a legfelsőbb vezetőket. Hozzátette: általában fizikailag nem ők maguk követik el a bűncselekményeket, és nem is feltétlen vannak jelen a bűn helyszínén, viszont:

„Be kell bizonyítani a felelősségüket, ahhoz viszont bizonyítékokról szóló jelentéseket kell összeállítani, melyekből kiderül, hogy milyen parancsokat adtak ki és azokat hogyan”

Koumjian hozzátette, amennyiben bárkinek, bármilyen információ rendelkezésére áll az üggyel összefüggően, az lépjen kapcsolatba a vizsgálócsapattal biztonságos kommunikációs csatornákon, mint a Signal vagy a ProtonMail.

AZ ENSZ elsősorban önkényes letartóztatásokra, kínzásra, „erőszakos eltüntetésekre” és halálos fegyver alkalmazására keresnek bizonyítékot a demonstrációk összefüggésében. Az utóbbira szinte naponta érkeznek bizonyítékok, ugyanis a junta emberei éles lőszerrel gyilkolják a tüntető tömegeket.

Koumjian egyébként már tapasztalt figurának tekinthető, ha bűnös vezetőket felelősségre vonásáról beszélünk, ugyanis többek között ő járt el Charles Taylor, Libéria korábbi elnökének ügyében, akit háborús bűntettek, köztük gyermekkatonák besorozása miatt el is ítéltek a Nemzetközi Büntetőbíróságon.