Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,72 Ft
Euró
396,23 Ft
Font
468,85 Ft
Bitcoin
65,224 $

A sorkatonaság visszavezetése komoly hatással lenne a férfiak civil karrierjére

Egy korábbi kutatás szerint annak idején a munkaadók egyértelműen beárazták, hogy valaki a szolgálat előtt állt vagy már leszerelt.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője korábban valóban támogatását fejezte ki a kötelező sorkatonaság bevezetését illetően, de nem uniós szinten, hanem Németországban. Mindezt Udo Zolleis, az EPP-frakció stratégiai divíziójának vezetője erősítette meg, mondván, Weber sosem állt ki egy uniós szintű kötelező katonai szolgálat mellett. Illetve Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is hozzátette:

A kötelező sorkatonaságról a tagállamok döntenek, az EU-nak ugyanis semmiféle jogköre nincs ennek bevezetésére. A 24.hu felidézi, jelenleg kilenc uniós országban van érvényben valamilyen formában a sorkatonaság, ám az orosz-ukrán háború több országban is elgondolkodtatta a vezetőket. Olaszországban Matteo Salvini nagy pártolója a sorkatonaság visszavezetésének, míg Németországban a CSU és CDU pártok már elfogadtak egy nyilatkozatot, amely támogatja a „kötelező egyéves sorkatonai szolgálattal” kapcsolatos elképzelést.

Mint azt már megírtuk, hazánkban Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban egyértelművé tette, miszerint nincs olyan tervük, hogy visszavezessék a sorkatonaságot Magyarországon. Az Országgyűlésben legutóbb márciusban került elő újra ez a téma Novák Előd, a Mi Hazánk alelnökének kezdeményezésére. Javaslatát a kormányfő szavai alapján nem vette fontolóra a kormány, és másfajta haderőszervezési gyakorlat van érvényben, vagyis a kabinet más utat választ a haderő megerősítésére.

A lap kiemeli: egy korábbi kutatás szerint annak idején a sorkatonaság a férfiak civil karrierjére komoly hatással volt, a munkaadók egyértelműen beárazták, hogy valaki a szolgálat előtt állt vagy már leszerelt. A magyarországi sorkatonai szolgálat utolsó két évében, azaz 2003-ban és 2004-ben a bevonulók 20%-kal kevesebbet kerestek a szolgálatuk megkezdése előtt, mint azok, akik hasonló helyzetben voltak, de nem vonultak be. Így a kormánynak egy ilyen lépés társadalmilag és gazdaságilag is megfontolandó lenne.

Rossi szerint Gündogan egyértelműen szabálytalan volt, dühös a játékvezetőre

Minden Marco Rossi arcára volt írva, aki szerint a nap leggyengébb teljesítményét a játékvezető nyújtotta.

Gulácsi szerint minimum kétséges volt Németország első gólja

Gulácsi Péter egészen közelről nézhette végig Gündogan lökését, ami végül sokba került, mert a játékvezető nem ítélt szabálytalanságot.