Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,737 $

Sikeresen felszállt a SpaceX űrrakétája, a Starship (videó)

A SpaceX sikeresen elindította a Starshipet és a Super Heavy hordozórakétáját is a texasi Boca Chicából.

...svg content...Fotó: MTI/AP/Eric Gay
Világűr
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Verge jelentése szerint a SpaceX sikeresen elindította a Starshipet és a Super Heavy hordozórakétáját is a texasi Boca Chicából az első szuborbitális repülési tesztre. A jelentés szerint a Starship csütörtökön gond nélkül felszállt a texasi Boca Chicából, ami azért is jelentős, mert ez a világ legnagyobb teljesítményű rakétájának első sikeres szuborbitális indítása:

A 90 perces tesztrepülés során a Starship mintegy 150 mérföldes magasságot ér el, miközben tesz egy kört a Föld körül, hogy aztán Hawaii közelében a Csendes-óceánba csobbanjon. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a SpaceX eredetileg április 17-re tervezte volna az első tesztrepülési kísérletet, ám ezt egy hiba miatt el kellett halasztani. A SpaceX Super Heavy hordozórakétája 33 nagy teljesítményű Falcon Raptor hajtóművel van felszerelve, és úgy tervezték, hogy újrafelhasználható legyen.

A SpaceX azonban ezúttal nem fogja kihasználni ezt a tulajdonságát, mivel a hordozórakéta ahelyett, hogy megpróbálna függőlegesen leszállni, röviddel az indítás után a Mexikói-öbölbe csapódik. A vállalat közlése szerint a pénteki teszt célja, hogy

„tájékoztatást nyújtson és javítsa a siker valószínűségét a jövőben, mivel a SpaceX gyorsan halad előre a Starship fejlesztésével”.

Noha arra is felkészültek, hogy a mai repülés nem a tervek szerint alakul, a SpaceX igen komoly terveket szőtt a jövőre nézve: a SpaceX indítórendszere segít majd űrhajósokat és rakományt eljuttatni a Holdra, a Marsra, sőt azon túlra is.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.