Kutatók rájöttek, hogyan fordítható vissza a sejtöregedés

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 2. - 12:13

Izraeli tudósoknak állítólag sikerült megfejteni a sejtöregedés titkát, így a jövőben az idősek sokkal jobban átvészelhetik a különféle bakteriális és virális fertőzéseket.

Kutatók megtalálták azt a molekuláris útvonalat, amelyet az emberi szervezet B-sejtek termelésére alkalmaz, amit az immunrendszer patogének elleni antitestek azonosítására és antitestek előállítására használ fel – olvasható a The Jerusalem Post riportjában.

Habár még a hivatalos klinikai tesztek hátravannak, szakértők úgy gondolják, az újonnan feltárt mechanizmus tudományos alátámasztása esetén komoly előrelépést érhetnek el az immunrendszer megerősítése terén időseknél.

A B-sejtek általában rövid ideig élnek, majd hosszú távú memória B-sejtekké (MBC) alakulnak, melyeket az immunrendszer arra használ fel, hogy bizonyos kórokozók újbóli támadásakor egyből leküzdje a behatoló mikroorganizmusokat.

Az MBC-k termelődése azonban nem tart örökké, ugyanis felhalmozódhatnak, ezáltal pedig nem marad hely a többi B-sejt számára, ezért fordulhat elő, hogy az idősebb embereknél nagyobb eséllyel jönnek létre egyes fertőzések nyomán a súlyos, akár életveszélyes szövődmények.

Az izraeli tudósok egy speciális trükkel játszották ki a folyamatot, így elérték, hogy ne álljon le az MBC-termelés. Az eljárást szklerózis multiplexszel élő pácienseknél fordították visszájára, mégpedig úgy, hogy visszavonták a szervezettől ideiglenesen az MBC-ket, így arra sarkallták az immunrendszert, hogy felgyorsítsa a B-sejtek kiválasztását.

Végül sikerült egy specifikus hormonnal újból leállítani a B-sejtek előállítását, ezzel párhuzamosan újratöltődött az MBC-utánpótlás is, így létrehoztak egy masszív, rendkívül ellenálló immunrendszert, amit már nehéz áttörni.