Idősödés elleni génterápiával javítható a látás zöld hályog utáni károsodás esetén

not image

Kulcsár Péter

2020. december 8. - 07:58

Amerikai kutatók egy speciális terápia segítségével sikeresen visszaállították a glaukómás kísérleti egerek látását.

Amerikai kutatók egy speciális terápia segítségével sikeresen visszaállították a glaukómás kísérleti egerek látását.

A tudósok összesen három kulcsfontosságú gént juttattak el a látáskárosult rágcsálók retinájába, melynek hatására az idegsejtek képesek voltak felújítani magukat. A terápia nemcsak a glaukómás, hanem szinte az összes öregedéssel összefüggésbe hozható elváltozásokkal küzdő egerek látását feljavította.

A Nature tudományos lapban közzétett tanulmányból megtudhattuk, hogy a kutatócsapat főként az úgynevezett epigenomot célozta meg. Az epigenetika a gének olyan öröklődési formájának a vizsgálata, amely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával. Ezt felhasználva a szakemberek specifikusan szelektálva követhetik nyomon a DNS metilációs folyamatait, és kiválaszthatják azokat a mintákat, amelyek kontrollálják a bizonyos genetikai tényezőket.

A zöld hályog kezelésének esetében a szóban forgó gének az Oct4, Sox2 és Klf4 voltak, amelyek a Jamanaka-faktorhoz tartoznak – ezek a gének a sejteket pluripotens őssejtekké változtathatják. Habár ezen három génnel nem lehet teljesen visszafordítani az idősödést, a sejteket azonban sokkal fiatalabb, egészségesebb állapotba lehet hozni, valamint a tumorképződést is megelőzhetik velük.

A terápia rendkívül hatékonynak bizonyult, ugyanis az állati tesztek során az egereknél megduplázódott a retinális ganglionsejtek száma, ezáltal ötször effektívebben növesztették vissza a látást elősegítő sejteket, mint a kontrollcsoportban lévő beteg rágcsálók.

Azon felül, hogy a glaukómához, továbbá az idősödés alatt fellépő látásvesztéshez köthető génexpressziós minták és a látóidegekben lévő elektromos jelek a fiatal egerek szintjére javultak, a kísérleti állatok a látásteszteken is sokkal jobban teljesítetek.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatói azt remélik, hogy az egérkísérletek után két éven belül embereken is elvégezhetik az első humán teszteléseket, így már a közeljövőben komoly fejlődésre számíthatunk az orvostudomány ezen területén.