Dollár
432,25 Ft
Euró
423,13 Ft
Font
481,05 Ft
Bitcoin
19,681 $

Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme kényszerült ideiglenes bezárásra az elszálló energiaárak miatt

Fotó: Unsplash/Matthew Henry
not image

Takács Petra

2022. augusztus 19. - 06:20

Két hétre bezárt a borzesti Chimcomplex, Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme csütörtökön az elszálló energiaárak miatt.

Bezárt két hétre a borzesti Chimcomplex, Románia egyik legnagyobb vegyi üzeme csütörtökön, az áram és a földgáz drágulása miatt – közölte a társaság a bukaresti tőzsde honlapján.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

A társaság az első negyedévben 33,5 millió eurós nettó profitot könyvelt el, negyven százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban. A nyereség annak ellenére csökkent, hogy a társaság üzleti forgalma mintegy 11 százalékkal nőtt, és az első negyedévben elérte a 247 millió eurót.

A társaság nehezményezi, hogy európai és világpiaci versenytársai sokkal kedvezőbb feltételekkel jutnak energiához, és az olcsóbban előállított termékek elárasztják Románia és a környező országok piacait, ezzel tovább rontják Románia külkereskedelmi mérlegét.

Éppen ezért a Chimcomplex az állam közbelépését sürgette, mielőtt létszámleépítésre kényszerülne. A Chimcomplex azt is közölte, hogy a még rendelkezésére álló pénzügyi forrásokat az energetikai függetlenedésre kívánja fordítani.

A honlapján közölt adatok szerint a Chimcomplex Románia legnagyobb, hazai magántőkével működő exportőre. Az első negyedévben termékei több mint 90 százalékát az Európai Unióban értékesítette.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.