Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,712 $

Rishi Sunak: „Kína jelenti korunk legnagyobb kihívását”

TÉMÁK:
#Kína #Rishi Sunak
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A brit miniszterelnök a G7-csúcstalálkozón jelentette ki, meglátása szerint Kína jelenti „a legnagyobb kihívást” a globális biztonság kapcsán.

A Sky News jelentése szerint Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a G7-csúcstalálkozó végén kijelentette, meglátás szerint Kína jelenti a világ legnagyobb kihívását a globális biztonság és jólét szempontjából, kiemelve, hogy Kína az „egyetlen olyan ország, melynek mind eszközei, mind szándéka van a világrend átformálására”.

Soron kívül Nem kritikus Berlusconi állapota

Megjegyezte azonban, hogy az Egyesült Királyság és a G7-ek többi tagja „közös megközelítést” fog alkalmazni a kihívások csökkentése érdekében, ahelyett, hogy „lecsatlakoznának”. Sunak a G7-ek Japánban tartott csúcstalálkozója végén nyilatkozott újságíróknak. Úgy fogalmazott:

„Kína jelenti korunk legnagyobb kihívását a globális biztonság és jólét szempontjából, otthon egyre tekintélyelvűbbek, külföldön pedig egyre magabiztosabbak. Ez az egész a kockázatmentesítésről szól, nem pedig a lekapcsolásról.”

Amikor arra kérték a miniszterelnököt, hogy pontosítsa kijelentését, hozzátette:

„A G7-ek és más országok együtt fognak dolgozni, hogy gondoskodjanak arról, hogy mentesíthessük magunkat a kockázatoktól, valamint az ellátási láncok sebezhetőségét – melyet Kínától láttunk – megtegyük a szükséges lépéseket, hogy megvédjük magunkat az ellenséges befektetésekkel szemben, és mindezt úgy tegyük, hogy ne okozzunk kárt egymásnak.”

A G7-ek szombaton felszólították Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra, hogy az fejezze be a szomszédunkban dúló fegyveres konfliktust. A közös nyilatkozatban a vezetők hangsúlyozták, nem akarnak ártani Kínának, kiemelve, hogy „konstruktív és stabil kapcsolatokra” törekednek Pekinggel.