Egyre nagyobb a feszültség a Dél-kínai-tengeren

MTI/EPA/HO HANDOUT
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Kína és a Fülöp-szigetek között kiéleződött a feszültség.

A Fülöp-szigeteki parti őrség pénteki beszámolója szerint több kínai hajóval is összetűzésbe keveredtek, amelyek „veszélyes manővereket” hajtottak végre a Dél-kínai-tengeren – írja a CNA.

Soron kívül Itt nézhetjük a tévében a Bajnokok Ligája keddi és szerdai meccseit

Az incidensre akkor került sor, amikor a fülöp-szigeteki hatóságok a rutinszerű járőrözésüket végezték a stratégiai fontosságú vízi folyosón. A parti őrség több mint száz kínai hajót észlelt, melyek a Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetéhez tartoztak.

Hozzátették, hogy az egyik kínai hajó „veszélyes manővereket hajtott végre” egy Fülöp-szigeteki hajótól alig 46 méteres távolságban, további két hajó pedig „agresszív taktikát” tanúsított. A manilai kínai nagykövetség egyelőre még nem reagált az ügyre.

A diplomácia főszerepet játszhat a konfliktus feloldásában

Kína igényt tart a Dél-kínai-tenger nagy részére, melybe beletartozik a Fülöp-szigetek tengeri gazdasági övezete is, amelyen évente több ezer milliárd dollár értékű áru halad át.

A Fülöp-szigetek többször felszólította Pekinget, hogy hagyjon fel a térségben folytatott „agresszív tevékenységével”. A két ország között aktív diplomáciai kapcsolattartás folyik, legutóbb múlt hétvégén találkozott Csin Gang kínai külügyminiszter Fülöp-szigeteki kollégájával és ifjabb Ferdinand Marcos elnökkel.