Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,79 Ft
Euró
393,19 Ft
Font
460,52 Ft
Bitcoin
62,772 $

Rétvári Bence: újra kérhető az SMA-szűrés

A kormány 450 millió forintot biztosít ehhez.

Fotó: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a kórházban tartott sajtótájékoztatón 2024. március 20-án. Tizennégy hónapos tesztidőszak után folytatódik az újszülöttek és csecsemők SMA-szűrése, a költségvetés e célra idén 450 millió forintot biztosít. MTI/Bruzák Noémi
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

„Március 1-je óta újra ingyen kérhető az újszülöttek SMA szűrése. A január és március között született babák visszamenőleges szűrését április végéig lehet kérni” – áll Magyarország Kormánya hivatalos közösségi médiás oldalán megosztott bejegyzésében. A mellékelt videóban pedig Rétvári Bence közölt részleteket.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is megerősítette, hogy március elsejével folytatódik az újszülött gyerekek SMA szűrése, amelyre a kormány 450 millió forintot biztosít. „A korábbi 14 hónapban 86 ezer újszülöttet szűrtek ki, és ebből 9 beteg gyermeket találtak” – részletezte a Facebookon megjelent videóban. Soron kívül Rárepültek a magyarok az online értékpapírszámla-nyitásra

Mint mondta, a korábbi pilot szűrési programra 400 millió forintot biztosított a kormány, és a tavalyi évben 6 milliárd forintot fordítottak arra, hogy az SMA-beteg gyermekeket kezeljék. „Minden magyar szülészeten lehet kérni az SMA-hoz a minta levételét, utána ez a Semmelweis Egyetem, vagy a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumába kerül” – tudatta.

Majd rövid időn belül megérkezik az eredmény is. „Utána pedig, ha adott esetben kezelésre van szükség, akkor Magyarországon az egyik legkorszerűbb körülmények között biztosított a kezelés itt, a Bethesda Gyermekkórházban” – tette hozzá Rétvári Bence. De a megosztott videóban még arra is kitért:

A remek színvonal miatt sokan választják hazánkat, hogy itt kezeltessék gyermeküket. „Annyira ismert a jó szakmai színvonal, hogy Hollandiától Szlovákián keresztül Törökországig több országból is érkeztek ide csecsemők, újszülöttek és a családjaik, hogy itt kezeltessék a gyereküket Magyarországon jó színvonalon” – fogalmazott.