Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,03 Ft
Euró
395,37 Ft
Font
468,12 Ft
Bitcoin
61,963 $

Részegen rátámadt egy nőre egy rendőr, az ítélet kiverte a biztosítékot

Valódi felelősségre vonás nélkül úszta meg szolgálaton kívüli részeg támadását a brit rendőrtiszt – egy parlamenti képviselő kritikája szerint az ítélet ékes példa a “rendszerre, mely cserbenhagyja a nőket és védelmezi a férfiakat”.

...svg content...Fotó: Oleg Magni/Pexels
Külföld
Author image

Kornis Vivien

Szerkesztő

A bíróságon elhangzott, hogy Oliver Banfield, Nyugat-Midlands megyei rendőrtiszt fejfogással támadt rá Emma Homerra, miközben nőgyűlölő, degradáló szóbeli bántalmazásába kezdett. Az Independent tudósítása szerint Banfield januárban elismerte a támadást, az ítélet pedig pénteken született meg: kijárási tilalommal és 500 font pénzbírsággal sújtotta a bíróság az elkövetőt, illetve felfüggesztette a munkavégzés alól.

A Banfield ügyében megszülető ítélet azért is különösen kritikus, mert nemrég vettek őrizetbe egy londoni rendőrtisztet, akit egy fiatal nő, Sarah Everard elrablásával és meggyilkolásával gyanúsítanak. Everard március elején tűnt el London forgalmas utcájáról, az ügyről és az azt követő eseményekről itt írtunk részletesen. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

A 37 éves Emma Homert este, hazafelé vezető útján támadta meg Banfield, néhány méterre otthonától. A rendőrtiszt a kiképzése során tanult technikákat alkalmazva próbálta meg földre vinni az áldozatot. Az incidenst köztéri kamera rögzítette, a felvételen látható, hogy Banfield fejfogással ráncigálja az út szélén a nőt, miközben kiabálva arra próbálja rávenni, hogy feküdjön a földre.

Banfieldet 14 hetes kijárási tilalomra ítélte a bíróság, ami azt jelenti, hogy este 7 és reggel 7 között nem hagyhatja el otthonát, és 500 font pénzbírságot kell fizetnie. Harriet Harman parlamenti képviselő a Twitteren élesen kritizálta a bíróság döntését. Ha bármilyen bizonyítékra szükség van, itt a példa arra, hogy a rendszer cserbenhagyja a nőket és védelmezi a férfiakat. Harman az ügy felülvizsgálatára kérte a megyei rendőrséget.

Az sem segít a rendőrség hírnevén, hogy fény derült arra, hogyan kezelték  Banfield ügyét. Annak ellenére, hogy néhány órával a támadás után Homer megtette a szükséges lépéseket és értesítette a hatóságot július 26-án, több mint 30 órába tellett, hogy egy tiszt felvegye vele a kapcsolatot, és telefonos vallomást tegyen. Újabb 9 napnak kellett eltelnie, hogy személyesen is felkeressék és több mint 8 hét múlva kezdték meg a tényleges nyomozást.

Saját elmondása szerint Homernél a támadás szorongást, álmatlanságot és stresszt okozott, amelyet a rendőrség lassú válasza tovább fokozott. A hatóságok azóta bocsánatot kértek az áldozattól, amiért a feljelentést nem kezelték megfelelően. 

A királyi ügyészség mindezek után úgy döntött szeptemberben, hogy nem indít eljárást Banfield ellen. A Centre for Women’s Justice közbenjárásának köszönhetően azonban Homer elérte, hogy az ügyészség felülvizsgálja a korábbi döntést, és mégis eljárást indítottak a rendőr ellen. A férfi elismerte a bántalmazással elkövetett támadást a bíróság előtt.

Homer elmondta, gyakran felmerül benne a kérdés, hogy súlyosabb következményei lehettek-e volna a támadásnak, ha nem egy rendőrtiszt az elkövető. 

A támadás alatt, ahogy megpróbáltam biztonságba kerülni, végig úgy éreztem, hogy ‘ez a részeg férfi éppen egy erőszakos rendőrfilmes fantáziát tölt be rajtam’. Nőgyűlölő kifejezésekkel bántalmazva lenni, a nyakamnál megragadva lenni, a földre lökve lenni egy nálam egy fejjel magasabb részeg férfi által borzasztóan félelmetes, de után megtudni, hogy az elkövető egy rendőr, alapjaiban rengette meg a rendszerbe vetett bizalmamat

– árulta el Homer. Hozzátette: a támadás óta teljesen megváltozott, szorongással küzd, és ha szóba kerül az incidens, pánikrohamot kap. 

Annak ellenére, hogy az ügyészség és a rendőrség saját bevallása szerint kiemelten fontosnak tartja a nők és lányok ellen elkövetett erőszak elleni küzdelmet, a Centre for Women’s Justice, vagyis a Nők Igazságáért Központ kénytelen volt benyújtani egy egyesített panaszt 46 nő nevében, akik úgy érzik, súlyos mértékben cserbenhagyták őket a hatóságok, miután rendőrtisztek és a rendőrségi személyzet által elkövetett családon belüli és párkapcsolati erőszak miatt tettek feljelentést.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.