Repülő autók fejlesztésébe kezdtek Japánban

not image

Kulcsár Péter

2020. augusztus 13. - 20:24

A japán kormány rengeteg pénzzel támogatja a repülő gépkocsik innovációs programját, amelynek célja, hogy a futurisztikusnak hangzó közlekedési módot 2023-ra országszerte elérhetővé tegye.

A japán kormány rengeteg pénzzel támogatja a repülő gépkocsik innovációs programját, amelynek célja, hogy a futurisztikusnak hangzó közlekedési módot 2023-ra országszerte elérhetővé tegye.

Az egész világon egyre több nagyvállalat azon morfondírozik, hogy egy költséghatékony, repülőgépek pótlására is felhasználható járművet alkossanak meg – többek között az Airbus, a Boeing és az Uber is nekilátott a fejlesztéseknek.

A függőleges fel-és leszállású repülőeszközökről (VTOL) szóló álmok sokkal realisztikusabbak, mint azt gondolnánk, legfőképpen igaz ez az állítás Japánra, ahol köztudottan nem riadnak meg a mérnökök a sci-fi filmekbe illő ötletektől.

Az ország legújabb repülő autós startupja, a SkyDrive nemrég mutatta be az SD-XX névre keresztelt modellt, ami egy igazán különleges eVTOL légi jármű, ami 100 km/h-ás sebességgel több tíz kilométer távolság megtételére képes, méretei pedig egy átlagos gépkocsihoz hasonlítanak.

A Japan Times információi szerint a cég abban bízik, hogy még idén nyáron sikeresen végrehajthatják az első komoly repülési teszteket.

A SkyDrive vezérigazgatója és a Toyota egykori mérnöke, Fukuzava Tomohiró elmondta,

“Azon gondolkodunk, hogy egy légi taxi szolgáltatást indítunk Japán nagyobb városaiban, például Oszakában vagy Tokióban, ahol a tenger felett is közlekedhetnek majd speciális autóink.”

A vezető hozzátette, a fejlesztések óriási lendületet vettek az elmúlt hónapokban, mivel egyre több szakembert dönt amellett, hogy ebben az iparágban folytatja pályafutását. A cég azt tervezi, különféle körutazásokkal kezdenék meg a projekt megvalósítását, elsőként a japán Universal Studios környékét járhatnák be légi taxijaikkal a turisták.

“A koncepció modell lényegében autopilot módban üzemelne, de nem lenne 100%-ig önvezető, mivel vészhelyzet esetén az utasnak mindenképpen irányítania kellene.”

magyarázta Fukuzava.

A startup célja, hogy legalább 100 önjáró repülő autót értékesítsenek 2028-ig nagyjából egy magasabb kategóriájú autó árának megfelelő összegért.

Ne hagyd ki:

https://liner.hu/a-jovoben-a-mesterseges-intelligenciak-vivhatjak-a-vadaszrepulogepek-csatajanak-egy-reszet/