Dollár
397,91 Ft
Euró
404,13 Ft
Font
477,72 Ft
Bitcoin
23,401 $

Rejtélyes vegyületeket találtak terhes kismamák szervezetében

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 26. - 07:16

Ismeretlen eredetű, azonosítatlan kémiai anyagokat fedeztek fel kutatók áldott állapotban lévő nők testében, melyek származását a mai napig rejtély övezi.

Az Environmental Science & Technology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban szereplő 109 mesterségesen előállított vegyületből 55-öt még egyetlen alkalommal sem detektáltak emberi szervezetben, míg 42-ről azt sem tudják, honnan származhatnak.

Soron kívül Nem lesz egységes bezárás, de a benzinkutasok nem teljesen elégedettek

ASan Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója, Tracey Woodruff úgy gondolja, felfedezésükkel újabb bizonyítást nyertek azok a tények, melyek szerint az ipari termelés és a mezőgazdasági tevékenységek során keletkező vegyi anyagok súlyos egészségkárosító hatással rendelkeznek.

“Rendkívül aggasztó, hogy képtelenek vagyunk megállapítani a szóban forgó kémiai anyagok forrását. A környezetvédelmi tárcának sokkal jobb munkát kellene végeznie, hiszen csak ezáltal lehet szabályozni a természetbe kikerülő veszélyes kemikáliák mennyiségét és koncentrációját” – magyarázta a szakember.

Woodruff hozzátette, az 55 beazonosított vegyület többsége növényvédő szerekben, illetve műanyag csomagolásokban is fellelhető, arról viszont fogalmuk sincsen, milyen úton kerülhettek be a terhes kismamák szervezetébe, mint ahogyan azt sem tudják, milyen élelmiszereket kell elfogyasztani ahhoz, hogy megtörténjen a mérgezés.

Mindenesetre vészjóslóak a felfedezéseik, ugyanis a terhes édesanyák gyermekeiknek is átadhatják a veszélyes kemikáliákat, nem beszélve arról, hogy anyatej által mérgezett tápanyaggal táplálhatják csemetéiket.