Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Rejtélyes rakétasilókat létesített a kínai hadsereg a sivatagban

Planet/Center for Nonproliferation Studies
not image

Kulcsár Péter

2021. július 3. - 23:57

A Jümen városhoz közel elterülő homokos, sivár és kietlen tájról készült műholdfelvételek tanúsága szerint Kína titkos bázist hozott létre, ahol veszélyes fegyvereket tesztelnek.

A The Washington Post riportjából kiderült, szakértők aggódnak amiatt, hogy a projekt Peking hadiiparának egyik gyorsan fejlődő állomása lehet, ahonnan a jövőben fenyegető rakétakilövéseket hajthatnak végre, és akár atomtölteteket is szállíthatnak a sivatagba.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A rakétasilók elrendezése alapján egyértelműen látszik, hogy nukleáris teszteket és hozzájuk köthető vizsgálatokat is el fognak végezni, bár azt egyelőre nem tudni, pontosan hány darab szerkezet található az állomáson, mivel a szatellitek által lőtt fotókat kémlelve ezt sajnos nehéz megállapítani.

Jeffrey Lewis, a Kelet-ázsiai Nonproliferációs Program igazgatója elmondta, szerintük Kína tovább folytatja terjeszkedését az atomfegyverekkel, ezáltal pedig előnyt szeretne magának kovácsolni legfőbb riválisával, az Egyesült Államokkal szemben.

Az eddigi becslések szerint körülbelül 145 siló építése zajlik, ám ennél sokkal többet is tervezhetnek, amelyekről egyelőre nincs tudomása a külföldi hírszerzéseknek és a titkosszolgálatoknak sem. Az amerikai védelmi minisztérium egyébként már áprilisban felhívta a figyelmet arra, hogy Kína fondorlatos módon játszhatja ki az atomegyezményeket, amire a mostani lehet a tökéletes példa.

Lewis hozzátette, minden bizonnyal egy DF-41 nevű atomfegyvert telepíthetnek a helyszínre, ami nagyjából 15 ezer kilométeres hatótávval rendelkezik, így az Egyesült Államokra is közvetlen fenyegetést jelenthet.

Mindezek ellenére a kínai hadiipar nukleáris fejlesztései nyomába se érhetnek az amerikai és az orosz atomfegyverekéhez, a két nemzet ugyanis az elmúlt évtizedek során összesen 11 ezer nukleáris robbanófejet állított elő, amelyek közül elég, ha csupán egy meghibásodik, máris globális katasztrófa történhet.