Drámaian csökkent a rákos elhalálozások száma az elmúlt 30 évben

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. január 14. - 16:55

Ami remek hír lenne, de mint mindig, itt is akad egy kis bökkenő.

Főleg a globális koronavírus-járvány közepette érezhetjük egyenesen megváltásnak a hírt, miszerint az elmúlt három évtizedben drasztikusan csökkentek a rákos megbetegedések okozta elhalálozások a világban, azonban sajnos ez sem ilyen egyszerű.

Az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) szerdán tette közzé éves jelentését a rákos megbetegedésekre és elhalálozásokra vonatkozóan, az átfogóbb képet vizsgálva pedig az is kiderült, hogy 1991-hez képest 2019-re összesen 32 százalékkal csökkentek a rákos megbetegedésből eredő elhalálozások globálisan.

Mindez remek hír, azonban van itt egy kis bökkenő: az adatok biztatóak, azonban kiderült, hogy e kiváló eredmények annak köszönhetőek, hogy drasztikusan csökkentek a tüdőrákos halálesetek az elmúlt évtizedekben, no nem azért, mert egészségesebben élünk, hanem azért, mert az esetek többségében még időben felismerik a betegséget.

A szervezet által kiadott sajtóközleményben arra is kitérnek, hogy a rákos halálozási arány jelentős csökkenése példázza a megelőzés, a szűrés, a korai diagnózis és a kezelés erejét, ugyanis ha még a betegség korai stádiumában sikerül diagnosztizálni a betegséget, a páciensnek van esélye a túlélésre.

Fontos megjegyezni, hogy bár ez egy jó tendencia, a legfrissebb jelentés nem vette figyelembe a koronavírus-járvány hatásait, így tehát azt sem, hogy rengeteg ember fél, ezért addig halogatják az orvosi látogatásokat, amíg csak lehet, ennek okán pedig jelenleg is rengeteg ember lehet a világban, akik rákkal küzdenek, csak éppen nem tudnak róla – írja a Futurism.