Bemutatkozott a Qualcomm legújabb Snapdragon csúcslapkakészlete

Qualcomm
not image

Kulcsár Péter

2021. december 4. - 10:53

Szerdán lehullott a lepel a Qualcomm legújabb, Sandpragon 8cx Gen 3 névre keresztelt chipjéről, amit a csúcskategóriás ARM-alapú laptopokba szán a vállalat.

A Qualcomm legújabb chipsetje 5 nanométeres technológiával készült, ami az előző generációban használt 7 nanométeres eljáráshoz képest óriási előrelépésként értékelhető – írta a GSM Arena.

A vállalat azt is elárulta, hogy az új chip az elődjéhez képest masszív, 85 százalékos többmagos teljesítménynövekedést kínál, a GPU teljesítményének 60 százalékos felturbózása mellett. Emellett az NPU is frissült, most már több mint 29 TOPS-t kínál, ami háromszorosa annak, amit az előző chip tudott.

Mindezt csökkentett energiafelhasználás mellett teszi, amit bár a korábbi chipek is tudtak, de ez a tartós teljesítményben nem mindig látszódott. A Qualcomm többnapos üzemidőt is belengetett, de ez nyilván az adott laptop specifikációin múlik majd.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A 8cx Gen 3 számos, az okostelefonos chipekben alkalmazott technológiát, köztük a továbbfejlesztett modemeket is kihasználja. A Qualcomm többféle konfigurációt kínál majd a laptopgyártóknak, ha az 5G-ről van szó: a legfelső polcra kerülő opció az X65 modem, amely akár 10 Gbps sebességet is képes biztosítani, a régebbi X55 a középső opció, amely 7,5 Gbps-nál tetőzik, majd ott van az X62 változat is 4,4 Gbps sebességgel.

Vannak más funkciók is, mint például az AI-gyorsított visszhangszűrés és zajszűrés (itt jön a képbe a nagy teljesítményű NPU), ezen felül a chip több kamerát is támogat, például egy irodai vagy iskolai online prezentációnál az elülső és a hátsó kamerát egyszerre meg lehet majd osztani.

A Snapdragon 7c+ Gen 3 a csúcslapkával szemben a megfizethető árú Windows laptopokat célozza meg. A chip 6 nm-es technológiával készül, és jelentős teljesítményjavulást kínál elődjéhez képest – 60 százalékkal gyorsabb CPU-t és 70 százalékkal gyorsabb GPU-t ígérnek. Természetesen a Qualcomm nem végzett közvetlen összehasonlítást a 8cx és a 7c+ között, ám így is jelentős javulás várható.