Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Putyin jókedvűen reagálta le a gyilkosozást, de titokban már szervezik a válaszlépéseket

Nem fogadta jónéven a Kreml, hogy Joe Biden „gyilkosnak” nevezte Vlagyimir Putyin az ABC-nek adott interjújában, és bár az orosz elnök a nyilvánosság előtt nem csinált belőle nagy ügyet, titokban már elindulhatott a szervezkedés a válaszlépésre.

...svg content...Velikij Novgorod, 2021. január 7. Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) részt vesz az ortodox karácsony alkalmából tartott éjféli misén a Szent Miklós-székesegyházban Velikij Novgorodban 2021. január 7-én. Az ortodoxok keresztények a Julián-naptár szerint január 7-én ünneplik a karácsonyt. MTI/EPA/Szputnyik/Michail Klimentyev
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Biden megszólalását követően Putyin először nyilvános vitára hívta az amerikai elnököt, valamint jó egészségét kívánt neki. Mint a The Daily Beast is megjegyzi, ez nem feltétlenül lehet őszinte megszólalás, sokkal inkább beleillik abba a „demens vénember” képbe, amelyet az orosz állami média festett fel az elnökről.

Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője az interjút követően úgy kommentálta a gyilkosozást, hogy ilyen „még nem fordult elő a történelem során” és „nagyon rossznak” nevezte a megszólalást. Még ugyanazon a napon Oroszország visszahívta az amerikai nagykövetét, Anatolij Antonovot, hogy „konzultáljanak” a két ország jövőbeli kapcsolatáról. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott az eset kapcsán, hogy Moszkva és Washington kapcsolata nagyon nehéz időket él meg, viszont az Egyesült Államokat vádolta meg azzal, hogy zsákutcába sodorta a diplomáciai helyzetet.

A helyzet érdekessége, hogy az orosz állami média felületein nem is nagyon vitatkoztak azzal, hogy Putyin gyilkos lenne. Az elmúlt két évtized történelme bebizonyította, hogy az orosz elnöknek van némi felelőssége bizonyos vérontásokba, elég csak Ukrajnára, Grúziára, Szíriára vagy a rejtélyes körülmények között elhunyt politikai ellenfelekre, mint Szergej Szkripálra vagy Alekszander Litvinyenkóra gondolni.

Az orosz elnök gyilkosozása kapcsán a legveszélyesebb inkább maga az a tény, hogy valaki nyíltan kritizálja Putyint, amely Oroszország tabutémának számít. Szergej Sztánkevics a ’The Evening with Vladimir Soloviev’ nevű műsorban ennek kapcsán úgy fogalmazott: „gondolhatsz amit akarsz, de nem mondhatod ki hangosan”.

Soloviev, a műsorvezető szerint Biden nyilatkozata egy „új Hidegháború deklarációja” volt, amire válaszolni kell, ráadásul keményen. Oleg Morozov törvényhozó némileg Putyint kritizálva úgy fogalmazott, hogy valószínűleg azért engedte ezt az elnök, mert Biden egy öregember, ám úgy véli, ezt akkor sem szabad engedni, mert egy amerikai elnök nem beszélhet így.

Az orosz állami médiában és törvényhozásban megannyi ilyen és ehhez hasonló megszólalást lehet találni, amely egyöntetű felháborodást fejezett ki. Voltak olyanok is, akik nyíltan kimondták, hogy hiányolják Trumpot, mások pedig már megkérdőjelezték az eddigi propagandát, miszerint Biden egy demens vénember.

Az orosz törvényhozók körében már elkezdték találgatni, mivel lehetne válaszcsapást mérni az Egyesült Államokra a gyilkosozást követően. A The Daily Beast szerint univerzális egyezség van abban a törvényhozók között, hogy a válasznak aszimmetrikusnak, nem folyamatosnak és mocskosnak kell lennie.

Szakértők és kommentátorok már tettek is javaslatokat: aláásni az amerikai vakcinákba vetett bizalmat, Oroszországban működő amerikai üzletemberek életét megnehezíteni, felhagyni az űregyüttműködéssel és befolyásolni az Egyesült Államok Kínával és Iránnal való kapcsolatát.

A Sputnik nevű állami sajtóorgánum egyik politikai elemzője odáig ment, hogy szerinte meg kell zsarolni Bidenéket a kommentekért, méghozzá olyannyira, hogy John Sullivan nagykövetnek „lyukak legyenek a nadrágja térdén a bocsánatért esedezéstől”. Jevgenyij Popov, az orosz 60 Perc nevű műsor vezetője pedig aggasztóan csak annyit mondott: „a világ már nem lesz ugyanolyan, mint korábban”.

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.