Pusztai Erzsébet: minél hamarabb át kell esniük a harmadik adagon a Sinopharmmal oltottaknak

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 16:26

Az immunológus szakember úgy gondolja, habár az őszi hullám inkább az első járványhullámhoz lesz hasonló, az alacsony ellenanyagszinttel rendelkezőket előnyben kéne részesíteni.

Az ATV Híradó riportjából kiderült, a 65 év feletti korosztály közel 15 százaléka még nem kapta meg a koronavírus elleni oltóanyagot, ezért fontos, hogy minél többen regisztráljanak vakcináért.

Orbán Viktor korábban kijelentette, miután a határokat nem tudták légmentesen lezárni, ezért a járványt be fogják hozni, be fogják hurcolni Magyarországra – ezt 23 esetben már azonosították.

Pusztai Erzsébet szerint már most többen lehetnek azok, akik elkapták a delta variánst, mint azok, akik más covid-törzzsel fertőződtek meg:

„Nagyon gyorsan gondoskodni kell arról, hogy a Sinopharmmal oltottaknak a harmadik oltást biztosítsák. Általában a többi embernek nem kell harmadik oltás, ezt Nyugat-Európában sem javasolják még.”

Rusvai Miklós virológus korábbi nyilatkozatában kiemelte, száz beoltott emberből legfeljebb 20 betegedhet meg, és ez még a leggyengébb hatékonyságú vakcinára is igaz, legyen szó éppen a kínai vagy orosz oltóanyagról.

A magasabb hatékonyságúnál 100-ból 6-8 kaphatja csak el a fertőzést. A lélegzetetőgépen lévők a kórházban lévők és az elhunytak száma valahol az első és a második hullám között lesz legfeljebb. Bocsánat a kifejezésért, és előre is elnézést kérek azoktól, akik majd megbetegszenek, de ez inkább egy járvány hullámocska lesz és nem egy igazi járványhullám” – tette hozzá.