Hatékony a Pfizer és az AstraZeneca vakcinája a delta variánssal szemben

Fotó: Nyíregyháza, 2021. február 16. Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája és a kísérõ oltási igazolólapok a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztályának épületében Nyíregyházán 2021. február 16-án. MTI/Balázs Attila
not image

Kornis Vivien

2021. július 23. - 07:05

Egy újonnan megjelent tanulmány szerint a lehető legteljesebb védelmet nyújtó két dózis a Pfizer esetében 88 százalékos, az AstraZeneca pedig 67 százalékos védelmet nyújt a tüneteket okozó megbetegedés ellen.

Nagyon hatékony a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca oltóanyaga a koronavírus magasabb fertőzőképességgel rendelkező delta variánsával szemben is – írja a Telex az MTI-re hivatkozva.

A kutatás szerint a két védőoltás ugyanolyan védelmet biztosít az először Indiában azonosított delta variáns ellen, mint az eddig domináns alfa variánssal szemben, ha mindkét dózisát beadták.

A New England Journal of Medicine egészségügyi szaklapban szerdán megjelent tanulmány eredményei alapján a Pfizer-BioNTech vakcinájának mindkét dózisa együtt 88 százalékos védettséget nyújt a tünetekkel járó megbetegedés ellen a delta mutációval szemben, az alfa variánsnál pedig 93,7 százalékos ez a szám. 

Az AstraZeneca oltóanyaga a delta variáns ellen 67 százalékos védelemre képes ugyanezen a téren, míg az alfa variánssal szemben 74,5 százalékos védelmet nyújt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten megjelent közleménye szerint a delta variáns terjedésre egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és ezzel a WHO is egyetért. Egy újabb járványhullám komolyan hátráltathatja a koronavírus elleni globális küzdelmet, és az újranyitást is akadályozhatja. 

A delta variáns 40-60 százalékkal nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, és magasabb a kockázata a kórházi kezelésnek. Szakértők szerint nyár végére a fertőzések 90 százalékáért a delta lesz a felelős, de többek között az Egyesült Államok és Oroszországban már most problémát jelent a variáns térnyerése.

Az EMA közleménye szerint a delta variáns ellen a leginkább azzal lehet védekezni, ha az emberek az unió által befogadott oltóanyagok mindkét dózisát maradéktalanul megkapják.