Egy évvel a PlayStation 5 rajtja után is hiánycikknek számít a next-gen konzol

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 3. - 23:14

Lassan egy esztendeje adták ki a Sony forradalmi játékgépét, a masinából pedig azóta sem készült el annyi darab, hogy kielégíthessék a keresletet.

A Sony újgenerációs konzolja 2020. november 12-én debütált, és bár megjelenés óta rengeteg exkluzív cím érhető el rajta, egyetlen dolog mégis visszatartja a gamereket attól, hogy megvásárolják, ez pedig az óriási hiány.

A globális chiphiány és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos lezárások együttes hatása következtében a japán videojáték-ipari óriás képtelen tartani a lépést a megrendelésekkel, és még a 2021-es karácsonyi szezonra sem tudtak elegendő mennyiségű konzolt legyártani.

Mindezek ellenére a PS5 rekordeladásokat produkált, 12 hónap leforgása alatt ugyanis 13 millió példányt értékesítettek belőle – valamivel többet, mint ahány PS4 fogyott a játékgép életciklusának első évében.

A rajongók korántsem örülnek a helyzetnek, sokan még úgy sem jutottak hozzá kezdőáron régóta várt konzoljukhoz, hogy fél évvel korábban leadták a rendelést a viszonteladóknál vagy közvetlenül a Sony-nál.

Kétségbeesettségükről a közösségi média különböző felületein több ízben beszámoltak, manapság olyan Twitter-bejegyzéseket látni, melyekben a PS5 hivatalos szlogenjét, a “Play Has No Limits”, vagyis a “Játéknak nincsenek korlátai” kifejezést gúnyolják, mondván egyetlen korlátja mégis van a felhőtlen gamingnek, ami nem más, mint annak a ténye, hogy képtelenség next-gen konzolt vásárolni.

Az üzérek természetesen továbbra is folytatják nyerészkedéseiket, a különböző online piactereken jó esetben kétszeres árakon kínálják a PS5 digitális és lemezes változatát, és szokásukhoz híven azelőtt lecsapnak készletfeltöltéskor a masinákra, hogy a valódi gamereknek esélye lenne hozzájutni a gépekhez.