Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,784 $

Kiderült, melyek a leggyakoribb poszt-covid tünetek

Az orvosok az elmúlt másfél év alatt kitapasztalták, pontosan milyen tünetegyüttesek jelentkeznek, miután valaki felgyógyult a koronavírus-fertőzésből.

...svg content...Twenty20
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója az Infostartnak adott interjújában elmondta,  fekvőbeteg poszt-covid osztályoknak a szükségessége általában a járványhullámok felfutását követő 10-12 nappal indul el, és nagyjából a hullámok lecsengése után 3-4 hónapig még nélkülözhetetlen a működésük. 

Toldy-Schedel Emil hozzátette, a betegek általában a hullámot követően 3-4 héttel jelentkeznek nagyobb számban poszt-covid ellátásra, aminek az időigénye általánosságban 3-5 hónap között van, de az érintett betegek 6-8 százalékánál 8-10 hónapos intervallumban szükséges.

A leggyakoribb poszt-covid tünetek a légzőszervi és kardiológiai tünetek. Ezek egy része ártalmatlan, de kellemetlen – ide sorolhatók a ritmuszavarok, a különböző úgynevezett mellkasi szenzációk, valamint a köhögéssel kapcsolatos zavarok. A leghosszabb ideig a mentális tünetek tartanak, míg a legkésőbb jelentkező a poszttraumás stressz szindrómához hasonlatos poszt-covidos mentális tünetegyüttes – közölte Toldy-Schedel.

A szakember tapasztalatai szerint a hosszú ideig lélegeztetőgépen lévő betegeknél, akik esetében a tüdő nagy mértékben roncsolódott, a poszt-covidos fulladásos tünetek a jellemzőek és hosszabb ideig tartanak.

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója kiemelte, mentális tünetek ugyanakkor nem az intenzív- vagy a covid-osztályokat megjárt betegeknél a leggyakoribbak és leghosszabb idejűek, hanema karantént egyedül, otthon átélt betegeknél – hajhullással, depresszióval és elbutulással járó szindrómákkal.

Toldy-Schedel Emil hangsúlyozta: minden ellátó küzd szerte a világon azzal, hogy a poszt-covid ellátás és -rehabilitáció személyzeti és technikai szinten nagyon hasonló egy kardiovaszkuláris rehabilitációhoz, de a gyógyszer- és munkaigénye lényegesen több, így az egészségbiztosítási támogatásból „nem jön ki”:

Ezért is van, hogy a poszt-Covid ellátásban élenjáró intézmények, köztük a Szent Ferenc Kórház, megszólítja az embereket: ha tudják, támogassák ezt a fajta ellátást.”

Karácsony Gergely egyvalakinek külön köszönetet mondott

Egyvalakinek különösen nagy hálával tartozik Karácsony Gergely, aki őszintén beszélt erről egy nyílt posztban.