Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,28 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
57,362 $

Perli a Pfizer a magyar államot, így reagált a kormány

A Pfizer pert indított a magyar kormány ellen, amiért nem fizettek még ki hárommillió adagnyi oltóanyagot, a kormány szerint a vakcinákat feleslegesen kényszerítették az uniós tagállamokra.

Nyíregyháza, 2022. október 14. A német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, az Omikron BA-vakcinával töltött fecskendõk a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2022. október 14-én. MTI/Balázs Attila
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Előzmény:

 

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Pfizer jogi úton igyekszik behajtani a lengyel államon hatvanmillió adagnyi koronavírus elleni vakcina árát, amit a kormány nem volt hajlandó kifizetni, most pedig a magyar államot is beperelték.

A kormány még 2020-ban rendelt meg 11 millió adagnyi oltóanyagot az amerikai gyógyszeripari óriástól, amiből hárommillió 2022 végén érkezett volna meg Magyarországra, azonban a szállítás idején az RTL Híradójának beszámolója szerint arról értesítették a Pfizert, hogy az orosz-ukrán háború miatt nem tartanak igényt a vakcinákra és nem is fizetik ki azt.

A csatorna a Politicóra hivatkozva számolt be arról, hogy az állam hatvanmillió euró, azaz húszmilliárd forint összeggel tartozik és az oltóanyagok gyártója egy belgiumi bíróságon nyújtotta be a keresetet.

A csatorna megkereste a kormány képviselőit is, akik válaszukban arról írtak, hogy az Unió „feleslegesen nagy mennyiségben rendelte és kényszerítette a tagállamokra” az oltóanyagot, emellett korrupció gyanúját is felvetették a beszerzésekkel kapcsolatban.