Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,41 Ft
Euró
394,09 Ft
Font
460,21 Ft
Bitcoin
62,175 $

Pazar videón csodálhatjuk meg a marsi égbolton elhaladó felhőket

Lélegzetelállító felvételek kerültek fel nemrég a világhálóra, amelyeken a kietlen, egyben lenyűgöző marsi táj látható.

Fotó: NASA
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A rövid videóvá alakított nyolc fotót a North Carolina State egyetem bolygókutató professzora osztotta meg személyes Twitter-fiókján. A fényképek mind egy szálig a NASA Curiosity rovere által készültek 2021. március 19-én, rajtuk pedig az figyelhető meg, amint a Mount Mercou felett különböző formájú felhők siklanak el.

A Gale-kráter fölé tornyosuló, üledékes kőzetekből álló hegy kísértetiesen hasonlít a Földön található domborulatokhoz, míg a táj szinte megegyezik a kihalt sivatagokéhoz, amilyenek például Arizónában vagy éppen Namíbiában vannak. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

A Curiosity már jó ideje a Mount Mercou előtt tanyázik és arra vár, hogy utasításokat kapjon az irányítóközponttól, miközben a rajta elhelyezett tudományos eszközökkel és kamerákkal a környéket kutatja és fényképezi.

Geológusok természetesen már belekezdtek a fotók analízisébe – Lucy Thompson, a New Brunswicki Egyetem professzora úgy gondolja, minden idők egyik legfontosabb felvételét tette közzé a Curiosity, melynek részletessége még kollégáit is elkápráztatta.

A marsi felhők jelentősen eltérnek a földiektől, tudósok szerint a vörös bolygó vékony atmoszférájába becsapódó űrbéli törmelékek okozhatják a kialakulásukat – további különlegességük, hogy rendkívül magasan, közel 100 kilométerrel a felszín felett keletkeznek.

Ami az összetételüket illeti, főként szén-dioxidból állnak, szabad szemmel pedig csupán alkonyat után lehet őket megfigyelni, amikor is a napsugarak visszaverődnek a sötét égboltról.

Új LMBTQ-ellenes törvényt fogadtak el Ghánában

Hónapokig tartó vita után mégis elfogadták az erősen vitatott új törvényt.