Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Általános sztrájkba kezdtek a palesztinok, ezrek gyűltek össze Ciszjordániában

Fotó: Izraeli és palesztin békeaktivisták menetét tartóztatják fel izraeli katonák a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Havara határában 2023. március 3-án. A békeaktivisták szolidaritásukat kívánták kifejezni a palesztinok iránt, mert néhány nappal korábban két társuk halálát megbosszulandó izraeli telepesek palesztinok házait és autóit gyújtották fel és egy embert megöltek Havarában. MTI/EPA/Alaa Badarneh
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Számtalan üzlet bezárt Dzsenínben, Nábluszban és Rámalláhban, nem sokkal később pedig az iskolák és más közintézmények is sztrájkot hirdettek.

Az izraeli erők kedden nagyszabású támadást indítottak a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín egyik menekülttábora ellen, amelynek következtében 6 ártatlan vesztette életét, illetve 26 fő megsebesült, akik közül hárman jelenleg is válságos állapotban vannak.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

A palesztinok még aznap általános sztrájkba kezdtek, estére pedig emberek ezrei gyűltek össze az utcákon, illetve számtalan üzlet bezárt Dzsenínben, Nábluszban és Rámalláhban – derül ki az Al Jazeera beszámolójából.

Nem sokkal később az iskolák és más közintézmények is sztrájkot hirdettek, amelynek kapcsán Issam Bakr, egy helyi tisztviselő azt nyilatkozta, hogy ezzel a megmozdulással ítélik el az izraeli erők mészárlását.

„A tüntetésekkel a nábluszi Oroszlánok barlangja nevű palesztin fegyveres csoport felhívására válaszoltak, hogy kifejezzék az emberek haragját”

– mondta a hírcsatorna egyik helyszíni tudósítója, Abu Shammala.

Korábban arról érkeztek hírek, hogy az izraeli erők hátba lőttek egy 15 éves fiatalt, aki végül belehalt a sérüléseibe, február végén pedig kiderült, hogy az izraeli telepesek palesztinokra támadtak, amelynek során 35 házat gyújtottak fel.