Ezekről a tünetekről ismerhető fel az orrpolip

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 3. - 20:33

Az orr nyálkahártyáján kialakuló, jóindulatú sejtek elburjánzását hívjuk orrpolipnak, ami azonban kezeletlenül súlyos egészségi problémákhoz vezethet.

Az orrpolip cisztához hasonló, folyadékkal teli zsákra emlékeztető kinövés, ami akár mozgatható is, súlyos esetben elzárhatja az orrjáratot, és krónikus arcüreggyulladást idézhet elő – írta az Egészség Kalauz.

Kialakulásának körülményei eddig ismeretlenek, gyakorlatilag bárkinél előfordulhat, ám kutatók megfigyelték, hogy olyan betegségek, mint például az asztma és a szénanátha hajlamosabbá teszik az embereket rá.

Az orrpolip legfőbb tünete az állandó, soha el nem múló orrdugulás, amin az orrcseppek sem segítenek, mint ahogyan az orr kifújása sem. Ezen felül orrfolyás is előfordulhat, valamint a szag- és ízérzékelés romlása, az arcüregeknél érzékelhető nyomás, vagy a gyakran kiújuló arc- és homloküreggyulladás.

Az orrpolip önmagában nem fájdalmas, tapintásra sem érzékeny! Súlyosabb esetben az orrpolip el is zárhatja az orrjáratot, így a beteg kénytelen a száján át levegőt venni; ez megzavarhatja akár az alvást is, és alvási apnoét vagy horkolást okozhat. Az orrpolip gyakran azzal jár együtt, hogy az érintettnek megváltozik a hangja, jellegzetes orrhangon beszél.

Orrpolip kezelésénél alkalmazhatnak gyógyszereket (helyileg ható gyulladáscsökkentő szteroidot), ezek általában csökkentik az orrpolip méretét, így a kellemetlen tüneteket is. A gyógyszerek hátránya, hogy hosszú távon nem lehet őket alkalmazni, és amint abbahagyják a kezelést, az orrpolip is kiújulhat.

Az orrpolip műtéti eltávolítására is van lehetőség. Fontos azonban tudni, hogy az esetek 10-15 százalékában az orrpolip kiújulhat, vagyis újabb polip alakulhat ki az orr nyálkahártyáján – olvasható a portál cikkében.