Dollár
432,01 Ft
Euró
423,62 Ft
Font
482,54 Ft
Bitcoin
20,045 $

Önkéntes csapatok szervezésére szólított fel egy orosz politikus, hogy megvédjék a szakadárokat

Fotó: EPA/Ukrán nemzeti rendőrség sajtószolgálata
not image

Nagy Noel

2022. február 20. - 06:44

Ismét veszélyes pontjára érkezett a kelet-ukrajnai konfliktus, az elmúlt napok során ugyanis komoly aknatámadásokat hajtottak végre mindkét oldalon.

Továbbra is ott lóg a levegőben az Ukrajna elleni orosz invázió veszélye annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin és a Kreml tagadja ennek a lehetőségét. Joe Biden szerint erről Putyin döntést hozott, pontosan azonban ezt sem lehet megmondani.

Az viszont biztos, hogy az elmúlt napok során jelentősen megugrott az aknatámadások száma a donyecki és luhanszki régiókban, az EBESZ szerint rekordmértékben sértették meg a felek a korábbi tűzszüneti megállapodást.

Denisz Puslin donyecki szakadárvezér pedig erre tekintettel elrendelte a lakosság evakuálását, az oroszok pedig tárt karokkal fogadják őket Rosztov régióban. Puslin vészhelyzetre hivatkozott, állítása szerint ugyanis napokon belül kiadhatja a Zelenszkij a parancsot, hogy az ukrán hadsereg támadást indítson a szakadár területek ellen.

Már régóta egyetértés van a szakértők és a politikusok körében arról, hogy Moszkva támogatja a szakadárokat, melyre újabb és újabb jelek mutatkoznak. Nemrégiben például szóba került, hogy az orosz parlament elismerheti a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot önálló államként.

Most pedig Alekszej Zsuravlev orosz parlamenti képviselő tett egy radikális javaslatot, szerinte ugyanis orosz önkéntes csapatokat kellene szervezni, amelyek megvédenék a szakadárokat Ukrajna területén:

„Meg kell védenünk az orosz világot és meg kell mutatnunk ennek a baromnak, hogy mi, oroszok, mindig összetartunk” – üzente Zsuravlev, aki egyértelműen az ukrán vezetésre utalt a kemény megszólalásában.

A TASS hírügynökség beszámolója szerint pedig Vjacseszláv Vologyin, az orosz törvényhozás házelnöke hasonló felhívást intézett, elmondása szerint Oroszország készen áll arra, hogy megvédje az orosz lakosokat Ukrajna területén:

„Oroszország nem akar háborút. Vlagyimir Putyin elnökünk ezt többször elmondta, a közelmúltban is hangsúlyozta. Ha viszont veszélybe sodródik az orosz honfitársaink élete a donyecki és luhanszki területeken, akkor készen állunk megvédeni őket”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.