Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Nyomatékos figyelmeztetést küldött Oroszországnak és Belarusznak a NATO

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Szocsiban 2021. május 28-án. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Klimentyev
not image

Nagy Noel

2021. június 7. - 10:59

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára figyelmeztette Oroszországot és Fehéroroszországot, hogy ne fenyegessék a szövetségeseiket, különben fel kell lépniük ez ellen.

Soltenberg a Welt am Sonntag vasárnapi lapnak nyilatkozva reflektált a nem kis vitát váltó fehérorosz eseményekre, melynek során leszállították a Ryanair Athénból Vilniuszba tartó járatát, hogy letartóztassák Roman Protaszevics ellenzéki újságírót.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

„Természetesen készen állunk arra, hogy vészhelyzet esetében bármelyik pillanatban megvédjük szövetségeseinket, ha jön egy fenyegetés Minszktől vagy Moszkvától” – idézte a német DPA hírügynökség Stoltenberg nyilatkozatát.

A NATO-vezér kihangsúlyozta, hogy a katonai szervezet közelről figyeli a fehérorosz eseményeket, melynek kapcsán megjegyezte, hogy az ország egyre inkább kezd függeni Oroszországtól és az orosz befolyástól.

Stoltenberg elmondása szerint a NATO komoly aggodalommal figyeli, hogy ennyire megerősödtek a kapcsolatok Moszkva és Minszk között, ugyanis a közelmúltban Oroszország több nemzetnek, így Ukrajnának, Grúziának és Moldovának is megsértette a területi integritását.

Az Európai Unió a Ryanair-incidens hatására komoly gazdasági szankciókat vetett ki Fehéroroszország és Alekszandr Lukasenka ellen, miközben Vlagyimir Putyin vendégül látta a belorusz diktátort és még egy 500 millió dollár értékű hitelt is felajánlott neki.

Vlagyimir Putyin kihangsúlyozta, hogy támogatni fogja Lukasenkát a nyugattal való konfrontációjában, amely kifejezetten a tetőpontjára ért az elmúlt idők során