Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

Őrizetbe vettek egy férfit Kínában, aki a ChatGPT-vel terjesztett kamu híreket

Fotó: Unsplash/Sanket Mishra
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A kínai rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki állítólag arra használta a ChatGPT-t, hogy hamis jelentéseket terjesszen az interneten.

A CNN jelentése szerint a kínai rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki állítólag arra használta a ChatGPT-t, hogy álhíreket hozzon létre és terjesszen az interneten. A kínai állami média úgy számolt be az esetről, mint az ország első, AI-vezérelt chatbottal kapcsolatos büntetőügye.

Soron kívül Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról

Az északnyugati Gansu tartomány rendőrségének közleménye szerint a gyanúsított állítólag arra használta a ChatGPT-t, hogy egy vonatszerencsétlenségről szóló kamu hírt generáljon, melyet aztán „nyereségvágyból közzétett az interneten”. A rendőrség vasárnapi közleménye szerint a cikket közel 15 ezren tekintették meg.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Kínában betiltották a ChatGPT használatát, ám a felhasználókat ez sem akadályozza, hiszen VPN segítségével bármikor használhatják a chatbotot. A gyanúsított cselekménye azért kavart nagy port az országban, mert a vonatszerencsétlenség 2011 óta érzékeny téma Kínában.

2011-ben ugyanis a lakosság példátlan nyomást helyezett a hatóságokra, hogy magyarázatot adjanak arra, az állami média miért nem tájékoztatta időben a lakosságot a 40 ember életét követelő, Vencsou városában történt vonatszerencsétlenségről.

Visszatérve a ChatGPT-s esetre: a rendőrség közlése szerint a gyanúsított „a modern technológiát használta hamis információk gyártására, melyeket az interneten terjesztett, s melyek széles körben elterjedtek”. A rendőrség álláspontja szerint „viselkedése felért a bajkeverés provokálásával”.