Óriási mennyisegű elektronikai hulladékot termel a bitcoin bányászat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 18. - 23:49

A bitcoin előállítása és az utána keletkező hulladék olyannyira súlyos környezetszennyező hatással bír, hogy szakértők szerint veszélyesebb a bányászata, mint a fosszilis üzemanyagoké.

Az RFI hírportál riportjából megtudhattuk, a legerősebb, kriptovaluták bányászatára kialakított számítógépek átlagosan 1,3 éven keresztül bírják szuflával, ezt követően hasznavehetetlenné válnak.

Ez rendkívül rövid élettartamnak számít, hiszen még az okostelefonokat és a különböző elektronikai eszközöket is sokkal tovább használják az emberek, még mielőtt kidobnák őket.

A belassult és a bitcoin bányászatára alkalmatlan gépek évente 30,7 ezer tonnányi hulladéktömeget termelnek, ami rendkívül vészjósló adat, figyelembe véve, hogy a kriptovaluták kinyerése még több helyen el sem kezdődött, így a jövőben sokkal súlyosabbá válhat a helyzet.

Minél inkább berobban a kriptopiac, annál nagyobb ütemben állhatnak át a nagyobb vállalatokon kívül az átlagfelhasználók is a bitcoin és egyéb virtuális tokenek bányászatára, melynek hatására óriási teher nehezedhet a környezetre.

Habár az elektronikai hulladékok fémkomponenseit újrahasznosítják, a műanyag alkatrészekkel nem lehet mit kezdeni, ezáltal a szemétdombokon végzik, rosszabb esetben pedig mikroműanyaggá porladnak, és szétszóródnak a természetben.