Orbán Viktor szerint Ferenc pápa látogatásával történt valami egészen különleges is

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében a Karmelita kolostorban 2023. április 28-án. A katolikus egyházfő háromnapos apostoli látogatásra érkezett Magyarországra. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy Ferenc pápa érkezésével olyan jókedv fogta el az embereket, amire nagyon régen volt példa.

Természetesen Ferenc pápa magyarországi látogatása is szóba került, ami három napig tartott, és jó hatással volt az emberekre. Fontos programokon vett részt a pápa, akivel többek között Orbán Viktor miniszterelnök családja is találkozhatott.

Novák Katalin köztársasági elnök szintén különleges ajándékokat adott át. Sőt, saját kézzel sütött süteményt a pápának, aki jóízűen fogyasztott belőle, és láthatóan remekül érezte magát Magyarországon.

Orbán az interjújában hangsúlyozta, nem emlékszik ilyen jókedvű 3 napra az elmúlt 30 évből. Hozzátette, felekezeti hovatartozás nélkül azt mondta, megérkezett a pápa és csupa jó dolgok történtek. „Egyetlen rossz dolog sem történt.”

„Olyat sem nagyon láttam, hogy valaki, önmagában a jelenlétével megfékezett volna bennünket. Hadd fogalmazzak így! Tehát megfékezte volna az egymással viaskodó politikai erőket.” A pápa hatására a viták zárójelbe kerültek, a baloldal részéről is érezni lehetett, hogy visszavettek erre az időre. „Valahogy elvesztette a jelentőségét, valami más emelkedett fölé. Valami, amit a Szentatya hozott ide.”

Megjegyezte, nem kell hívő embernek lenni ahhoz, hogy az ország más állapotba került erre a három napra. „Ezért hálásak is lehetünk a Szentatyának, hogy eljött, figyelt ránk, érdekli, mi történik.”