Több százezer magyart érinthet Orbán Viktor minimálbérrel kapcsolatos bejelentése

Facebook/Orbán Viktor
not image

Kulcsár Péter

2021.június.10 - 19:55

A miniszterelnök szerdai konferenciáján arról beszélt, hogy a kormány megcélozta a 200 ezer forintos minimálbér bevezetését.

A növekedés.hu KSH-adatokra alapuló kalkulációi szerint háromszorosára emelkedhetnének a legalacsonyabb fizetések, az átalakítások pedig nagyjából 224 ezer embert érinthetnének.

Ez persze következményekkel járna, megnőne a munkanélküliség mértéke a kkv-szektorban, és a kormány újabb lépésre kényszerülne, mégpedig adócsökkentésre.

A lap elemzéséből megtudhattunk fontos háttérszámokat is, Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár tárta fel, hogy 2017 és 2020 között 35 százalékkal, 250 ezer fő alá csökkent a minimálbéren foglalkoztatottak létszáma, tehát a probléma is már kisebb nagyságrendű, mint akár csak pár éve.

A minimálbér 2010-ben még alig volt több 70 ezer forint, ez ma ennek több mint kétszerese, ám a növekedést tekintve még így is csak Bulgáriát előzi meg Magyarország. A bérek gyorsabb felzárkózásához többek között a képzettség javítására és a termelékenység fokozására lenne szükség.

A tervek jó időben körvonalazódnak, hiszen az elmúlt negyedévekben az egész közép-kelet-európai régióban jelentős élelmiszer-infláció bontakozott ki, de az üzemanyagok és számos fogyasztási cikk ára is jelentősen megemelkedett. Ez leginkább a szegényebb réteget sújtja, akik számára komoly segítség lenne a minimálbér néhány tízezer forinttal történő megemelése.