Orbán Viktor: 200 ezres minimálbér van a horizonton, új operatív törzsek jönnek létre

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Takács Petra

2021.június.9 - 11:27

Orbán Viktor miniszterelnök fontos bejelentéseket tett szerda délelőtt a gazdaság újraindítása kapcsán.

Orbán a beszéde elején elmondta, hogy szeptemberig marad a moratórium, hangsúlyozván, hogy nem szabad kiugrani belőle. A miniszterelnök nem látja elérhetőnek a 3%-os hiányt a következő évre, ami szerinte olyan megrázkódtatás lenne a háztartatások számára, amit nehezen dolgoznának fel. Emiatt 5,9%-os hiánnyal kalkulál 2022-re.

A minimálbérekről is szót ejtett, hangsúlyozván, hogy egy 200 ezer forintos minimálbér van a kormány horizontján. Ehhez azonban segítségre van szüksége a kkv-knak, hogy mindezt meg lehessen valósítani, és ne menjenek tönkre a kis és közepes vállalkozások. Ezt az adóterhek csökkentésével lehet elérni, amivel biztosítanák a szükséges forrásokat.

A gazdaság újraindítása kapcsán bejelentette, két új operatív törzs alakul. Az egyik Szijjártó Péter fogja vezetni, ez lesz a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs. A másikat pedig a társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzsnek nevezték el, melynek élén Novák Katalin áll.

A magyar kormány folyamatosan azon van, hogy újabb álláshelyek jöjjenek létre. Még 50 ezer ilyen álláshelyre van szükség, miközben 4,5 millió felett van a dolgozók száma az országban. A terv, hogy ebben az évben pótolják ezt a számot, majd a válság végéig még megtoldják ugyanennyivel. 2019-ben hasonló időszakban volt ez a szám 50 ezerrel több, mint most, még a hatalmas gazdasági gyomrosok előtt, amelyeket a vírus generált.

Ami a külföldi megállapodásokat illeti, a keleti üzleteket külön kiemelte, mivel a világgazdaság a következő években ezekre a területekre helyeződik át, tehát a pénz is onnan fog jönni. Orbán szerint emiatt is nagyon fontos, hogy ezekkel az országokkal gazdasági megállapodásokat kössenek, miközben természetesen a nyugat felé is nyitnak.

A miniszterelnök szerint Budapest helyzetén is változtatni kell, mivel a főváros 90%-ban a külföldiekre támaszkodik. Emiatt egy turisztikai üzleti modellváltásra van szükség, hogy a külföldiek mellett a vidéki magyarok is középpontba kerüljön.

Orbán olyasvalami is javasol a kormánynak a mai ülésen, amire ezelőtt még nem volt példa. A terv az, ha sikerül idén elérni az 5,5%-os GDP-növekedést, miközben a költségvetést 4,3%-ra tervezték, és nagy tartalékok is vannak a költségvetésben, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022 január-februárjában egyszerűen visszaadnák azt az adót, amit befizettek a 2021-es év során a költségvetésbe.

Húzzunk egy felső határt, mert a leggazabbaknak valószínűleg erre nincsen szükségük. Húzzuk meg valahol ott, ahol az átlagjövedelem van, tehát az átlagjövedelem után befizetett SZJA-t, átlagjövedelem szintje, vagy az alatt befizetett SZJA-t a gyermeket nevelő családok szülőinek adjuk vissza.”

„Újra feltölthessék a tartalékjaikat, a családok újrarendezhessék a költségvetéseiket, és meg tudják indítani újra a családi költségvetések normális működését. Ez egy 550-580 milliárd közötti összeg a mostani becsléseink szerint. Ez nagyon nagy összeg, azt javaslom, hogy ezt ne szétosszuk, ne ide tegyük, oda tegyük, hanem egész egyszerűen adjuk vissza azoknak, akik megdolgoztak érte, akik ezt megkeresték, és utána befizették a költségvetésbe, ahol a gazdaságpolitika Varga Mihálynak is köszönhetően olyan sikeres lehet, hogy ezt a lépést is megtehetjük.”