Orbán Viktor tisztázta, kik nem kerülnek le a védettségi listáról

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Takács Petra

2021.június.11 - 08:06

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt, ahol újabb információkat osztott meg a járványhelyzetről, illetve a gazdaság újraindításáról.

Magyarország miniszterelnöke csütörtökön hosszú időn át válaszolt a különböző kérdésekre a kormányinfó ideje alatt. Több nagyobb bejelentést is tett, köztük a 12-15 évesek oltásával, miközben már a regisztráció is elindult.

Ezzel együtt azok, akik nem adatják be maguknak a második oltást, elveszítik a védettségi igazolványukat. A bejelentések részeként arra is fény derült, hogy 10 nap fizetett szabadságot kapnak a védekezésben résztvevők.

Orbán az interjúja során kitért azokra is, akik valamilyen oknál fogva nem veszik fel a második oltásukat. Ezzel pedig azt kockáztatják meg, hogy elveszítik a védettségik kártyájukat, és ugyan egyelőre nincsenek pontos kimutatások, lehetnek olyanok ezen 137 ezer ember között, akikben nincs meg a felelősségérzet.

A miniszterelnök szerint olyanok is lehetnek, akik egészségügyi okokból várnak, ők azonban nem veszítik el a helyüket a védettségi listán, mivel rajtuk kívülálló okok miatt nem tudják egyelőre felvenni a következő oltásukat, például betegség kapcsán.

Mint arról Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban bejelentést tett, immáron orvosi jóváhagyással lehetségessé vált két különböző vakcinatípus beadása. Ez azokban az esetekben értendő, ha az első oltást követően olyan reakciókat tapasztalt az oltott, ami szükségessé teszi egy másik gyártó vakcinájának beadását a második oltáskor.