Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Dráma az Eb-elődöntőben, büntetőkkel nyertek az olaszok Spanyolország ellen

Fotó: Twitter/Italy
not image

Hujber Dávid

2021. július 6. - 23:41

Az első elődöntőben két olyan csapat csaphatott össze egymással, akik korábban már mindent megnyertek, amit csak lehetett. Olaszország papíron esélyesebb volt, de nem lehetett leírni a spanyolokat, akik a gyenge kezdés után eljutottak a finálé kapujába.

A hangulatra nem lehetett panasz, bőven lehettek nézők a Wembley-ben, ahol a mérkőzést rendezték Angliában. Felix Brych vezette a sztárok csatáját Németországból, akire ezzel egy nagyon fontos eseményt bíztak.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Hiába várhatták esélyesebbként az elődöntőt az olaszok, Spinazzola súlyos sérülése érezhetően kihatott a játékra, még akkor is, ha más remek játékosok próbálták együttesen pótolni a pályán. Az olasz sztár, akiért top-klubok álltak sorba, már átesett a műtétjén.

Az első komoly helyzet a negyedik percben megszületett Barella révén, emelésével a kapufát találta el, de lest intett a partjelző. Gyakorlatilag az első perctől kezdve magas hőfokon játszott a két csapat, remek fizikai állapotban vágtak neki az elődöntőnek.

Nem egész tíz perccel később a spanyolok ziccerbe kerülhettek volna, pár méterre a kaputól, de nem sikerült az átvétel. Pedri adta a parádés labdát Oyarzabalnak, aki azonban nem tudta átvenni, pedig onnan már nem lett volna nehéz dolga.

A 21. percben a kék mezben játszó olaszok könnyen megszerezhették volna a vezető találatot, mert Simon olyan rosszul jött ki a kapujából, mint talán még soha. Teljesen feleslegesen rohant ki, amivel üresen maradt a kapuja, de szerencséjére az ellenfelek túljátszották, és még rá sem tudták lőni a labdát.

Erre válaszolhatott volna Spanyolország a 25. percben, amikor Olmo a kapuval szemben tüzelt, amit Donnarumma parádésan védett. Tegyük hozzá, pár másodperccel előtte pontosan ő volt az, aki rosszul rúgta ki a játékszert, a spanyolok pár húzásból ott is voltak a 16-oson belül.

Az UEFA Christian Eriksent és az őt megmentő orvosokat is meghívta a döntőre

Közvetlen az első játékrész lefújása előtt Insigne veszélyeztetett, a lövése a kapufát érintette. A szünetben bőven volt mit mondania Mancininek, láthatóan nem volt túlzottan elégedett a látottakkal.

A spanyolok jól kezdték a második félidőt, az 50. percben Di Lorenzónak kellett mentenie a kapu torkából egy beadást követően, majd három perccel ezután Busquets próbálkozott átlövéssel, nem sokkal kerülte el a kapott. Chiesa szinte azonnal választ erre egy kísérlettel, amit Simon fogni tudott.

Az 58. percben ismét távolabbról próbálkozott a fehérben mezben rohamozó csapat, ezúttal Oyarzabal engedett el egy sistergőset, majd 120 másodperccel Chiesa olyannyira kinézte magának a sarkot, hogy vezetéshez juttatta a honfitársait. Erre gyorsan reagáltak a spanyolok, Morata jött be Torres helyére, amíg az olaszoknál Immobile számára ért véget a mérkőzés, akit Berardi váltott.

A 65. percben egy hihetetlen jelenetet láthattak a nézők, miután az olaszok összehoztak egy ordító ziccert Spanyolországnak, amit Koke hagyott ki. Mindenki fogta a fejét, hogy ezt miért nem tudta befejelni a hálóba a játékos. A 67. perc is spanyol helyzetet hozott, Olmo lövésénél Donnarumma csak szemmel kísérte a labdát, ami végül nem a hálóban kötött ki.

Copa América: videón Neymar parádés cselsorozata az elődöntőből

A változatosság kedvéért megint csak egy-két percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy lássunk egy nagyobb helyzetet. Berardi egy kiugratás után három méterre a kaputól akár el is dönthette volna a találkozót, de Simon meccsben tartotta a csapattársait.

A 70. percben Oyarzabal és Koke köszönte meg a lehetőséget, akiket Moreno és Rodri helyettesített a folytatásban. Mancini a 74. percben Verrattit és Emersont hozta le, helyükre Pessinát és Toloit küldte be.

Morata sokat nem várt azzal, hogy helyzetbe kerüljön, kapott egy jó labdát, amivel kiugrott, és ha rögtön lő, lényegesen veszélyesebb lehetett volna a próbálkozás. Berardi hiába veszélyeztetett tíz perccel a rendes játékidő vége előtt, a spanyolok fordulásból egyenlítettek, Olmo szenzációsan ugratta ki Moratát, aki ekkor már nem hibázott.

A spanyolok elkapták a fonalat, jöttek is a támadások, a 85. percben is volt egy, Moreno Moratától kapott egy remek labdát, a 16-os környékéről lőhetett, de az égbe küldte. Ezután Barella, Insigne és Azpilicueta elhagyta a pályát, míg Locatelli, Belotti és Llorente beállt.

A játékvezető 3 percet hosszabbított, ennyi idejük maradt a csapatoknak arra, hogy eldöntsék a kérdést, anélkül hogy belevágnának a ráadásba. Mivel újabb gól nem született, jöhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A 98. percben Olmo köszönhetett volna be az olaszoknak, amit Donnarumma védett, majd Morata tüzelt, ami a blokkban landolt. Négy perccel később újra a spanyolok veszélyeztettek Moreno beadását követően, megint az olaszok hálóőrének kellett intézkednie, ezúttal egy öklözéssel.

A helyzetek után kész csoda volt, hogy a második 15 percnek is 1-1-es döntetlennel vághattak neki a csapatok. Busquets az utolsó 15 percben már nem lehetett a pályán, Alcantara kapott lehetőséget helyette, addig a gólszerző Chiesát Bernardeschi váltotta. A 110. percben ugyan Berardi nagy gólt lőtt, lest intett a partjelző, hiába örült. 120 perc is kevés volt, hogy az egyik csapat legalább egy góllal többet rúgjon, ami azt jelentette, hogy büntetőpárbajra volt szükség.

Az olaszok rögtön egy hibával kezdtek, amit a spanyolok lemásoltak, azzal a különbséggel, hogy az első lövésük fölé ment. A következő büntetők magabiztosabbak voltak, de valakinek hibáznia kellett… Morata volt az a játékos, ami végzetesnek bizonyult, ezzel Spanyolország kiesett, nem jutottak be a döntőbe.

A másik elődöntőt szerda este 21 órától rendezik meg Anglia és Dánia között.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.