Összeomlásra számítanak a kötelező oltás miatt az oktatásban

MTI/Vasvári Tamás
not image

Kulcsár Péter

2021. december 3. - 13:56

December 15-éig minden egyes pedagógus köteles felvenni a koronavírus elleni oltás első adagját az állami intézményekben, a Nemzeti Pedagógus Kar felmérése alapján azonban legalább 3 ezer tanár nem fogja beadatni magának a vakcinát, az Emmi szerint pedig a számuk akár 15 ezer is lehet.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának a tagja az ATV-nek adott interjújban elmondta, a 15 ezer közelebb áll az igazsághoz. Nekik egy kismintás kutatásuk van a témában, kérdőíves felmérést végeztek 211 intézményben, ebben az jött ki, hogy 1 157-en nem akarják magukat beoltani 8 600 körüli összlétszámból.

Mindezekből kiindulva gondolja úgy, hogy lehetséges a 15 ezres arány, ami viszont azért nem ijesztő, mert ha a téli szünet után ennyivel kevesebb tanár lesz, akkor nem hogy a szakos ellátást nem lehet megoldani, hanem nem lesz olyan tanár se, aki a gyerekekre vigyázzon.

Nagy Erzsébet a 10 százalékos kiesés kapcsán aggodalmát fejezte ki, mondván sehogy nem lehet megoldani a helyzetet, ebből összeomlás lesz, a pótlás megoldása szintúgy kemény dió lehet, hiszen járvány alatt nem lehet összevonni az osztályokat.

A fizetés nélküli szabadság rosszabb, mint ha valakit kirúgnak, hiszen megszűnik a társadalombiztosítási ellátása is, a táppénzes ellátásában is megmutatkozik” – figyelmeztetett a szakember.

Nagy Erzsébet közölte, sokat beszélget olyan tanárokkal, akik nem akarják felvenni az oltást. Sokan közülük átestek a koronavírus-fertőzésen, magas az ellenanyag szintjük, ezért nem oltatják magukat. Szerinte ezt a lehetőséget is figyelembe kellene venni, hogy lehessen védettségi igazolványhoz vagy laboreredményhez kötni a tanítást. Az oltatlanok esetében pedig a kötelező tesztelést vezetnék be.