Gyorsabban térnek át online oktatásra az egyetemek, mint tavaly

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 27. - 12:56

Vannak felsőoktatási intézmények, ahol a kötelező maszkviselés már nem volt elég, ezért lezárták az épületeket, és áttértek digitális oktatásra.

Sorra rendelik el az egyetemek a járványügyi szigorításokat. Már szinte minden a felsőoktatási intézményben kötelező maszkot viselni, de a nyílt napokat számos helyen mondják le vagy teszik át online térbe – adta hírül az Infostart portál.

Habár az ágazati ajánlás szerint továbbra is a jelenléti képzés javasolandó, az intézmények többségében már áttértek a hibrid oktatásra. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen és az ELTE egyes karain online tartják meg az előadásokat, sőt a vizsgákat is.

Az Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnöke elmondta, a korlátozásokat főként az oktatók fertőzöttsége miatt rendelik el országszerte.

Mi úgy tudjuk, hogy a legtöbb helyen inkább az oktatói gárda az, amelynél a vírus jobban megjelent, és vannak olyan tanszékek, ahol akár akkora mértékben kiestek oktatók, hogy emiatt most célszerűnek látták átállni az online oktatásra” – mondta Budai Marcell.

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára korábban arról beszélt, magas a felsőoktatásban dolgozók átoltottsága:

A hallgatók 85 százaléka oltott volt a múlt hónap végi adat szerint, ez magas arány. Együtt próbáljuk növelni ezt az adatot a HÖOK-kal. Az oktatóknál is közel 90 százalékos az átoltottsága felsőoktatásban.”