Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,937 $

Kilencezer magyar diák készül orvosnak és szakápolónak

Egyre javuló tendenciát mutat a magyar felsőoktatás, ugyanis jelentősen megnőtt a jelentkezők száma.

Budapest, 2021. február 1. Csobay-Novák Csaba intervenciós radiológus (b1) és Szekeres Piroska műtősnő (b2) egy tüdővérzéses beteg érfestéses vizsgálatát végzi a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika perifériás intervenciós laboratóriumában 2021. január 29-én. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán már napi szinten alkalmazzák az Egyetemről indult start-up cég, a Kinepict érszűkületek diagnosztikája és értágító kezelések során alkalmazott, az érrendszeri vizsgálatokat forradalmasító eljárását. A Kinepict által fejlesztett szoftver 70%-kal kisebb röntgenterhelés mellett, 50%-kal kevesebb kontrasztanyag-használattal ad az eddiginél jobb minőségű képet a szív- és érrendszeri betegségek érfestéses vizsgálatában. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az M1 csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, eddig 101 844-en jelentkeztek a felsőoktatásba.

Hankó Balázs kiemelte, a mostani adatok 10 százalékkal jobbak a tavalyi értékekhez képest, ami azt jelenti, tízezerrel többen szeretnének tovább tanulni. A modellváltó intézmények közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemre 981-en, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre 4 ezren, a Budapesti Corvinus Egyetemre 5,2 ezren adták be első helyre a jelentkezésüket. Soron kívül Kövesd élőben Szoboszlai szombat délutáni meccsét az angol bajnokságból

Gazdaságtudományi képzésre 22 ezer, bölcsészettudományi képzésre 12 ezer, pedagógusképzésre pedig 9,7 ezren jelentkeztek.

Az orvos- és egészségtudományi képzésre mintegy 8,7 ezren adták be a jelentkezésüket, melyből ápolás-betegellátásra 3 ezren, általánosorvos-képzésre 2,3 ezren szeretnének felvételt nyerni.

Hankó Balázs közölte, az elkövetkező években 1,5 ezer milliárd forinttal támogatják a felsőoktatást, melyből ezer milliárd egyetemfejlesztési lehetőség, ami infrastruktúra és gyakorlati képzés szempontjából újítja meg az egyetemeket.

Ezen felül a fejlesztési forrás a szakképzés és felsőoktatás területén a képzési együttműködések megújítását is szolgálhatja majd.

Megszavazták a kárpátaljai magyarok nyelvhasználati jogát visszaállító törvényt

Mostantól a magánkézben lévő iskolák és egyetemek az EU bármelyik hivatalos nyelvén oktathatnak.