Dollár
383,19 Ft
Euró
392,47 Ft
Font
464,06 Ft
Bitcoin
24,818 $

Kilencezer magyar diák készül orvosnak és szakápolónak

Budapest, 2021. február 1. Csobay-Novák Csaba intervenciós radiológus (b1) és Szekeres Piroska műtősnő (b2) egy tüdővérzéses beteg érfestéses vizsgálatát végzi a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika perifériás intervenciós laboratóriumában 2021. január 29-én. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán már napi szinten alkalmazzák az Egyetemről indult start-up cég, a Kinepict érszűkületek diagnosztikája és értágító kezelések során alkalmazott, az érrendszeri vizsgálatokat forradalmasító eljárását. A Kinepict által fejlesztett szoftver 70%-kal kisebb röntgenterhelés mellett, 50%-kal kevesebb kontrasztanyag-használattal ad az eddiginél jobb minőségű képet a szív- és érrendszeri betegségek érfestéses vizsgálatában. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2021. március 20. - 11:35

Egyre javuló tendenciát mutat a magyar felsőoktatás, ugyanis jelentősen megnőtt a jelentkezők száma.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára az M1 csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, eddig 101 844-en jelentkeztek a felsőoktatásba.

Soron kívül Továbbra sem kapják meg a támogatást a független benzinkutak, elkerülhetetlennek tűnik a sztrájk

Hankó Balázs kiemelte, a mostani adatok 10 százalékkal jobbak a tavalyi értékekhez képest, ami azt jelenti, tízezerrel többen szeretnének tovább tanulni. A modellváltó intézmények közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemre 981-en, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre 4 ezren, a Budapesti Corvinus Egyetemre 5,2 ezren adták be első helyre a jelentkezésüket.

Gazdaságtudományi képzésre 22 ezer, bölcsészettudományi képzésre 12 ezer, pedagógusképzésre pedig 9,7 ezren jelentkeztek.

Az orvos- és egészségtudományi képzésre mintegy 8,7 ezren adták be a jelentkezésüket, melyből ápolás-betegellátásra 3 ezren, általánosorvos-képzésre 2,3 ezren szeretnének felvételt nyerni.

Hankó Balázs közölte, az elkövetkező években 1,5 ezer milliárd forinttal támogatják a felsőoktatást, melyből ezer milliárd egyetemfejlesztési lehetőség, ami infrastruktúra és gyakorlati képzés szempontjából újítja meg az egyetemeket.

Ezen felül a fejlesztési forrás a szakképzés és felsőoktatás területén a képzési együttműködések megújítását is szolgálhatja majd.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.