Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,845 $

Az NVI közlése szerint várhatóan 17 településen kell időközi választást tartani

Nyolc településen már ki is tűzték az időközi választás időpontját augusztus vége és szeptember vége közötti időpontra.

...svg content...Fotó: MTI/Lehoczky Péter
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már korábban megírtuk, a Kúria döntése nyomán időközi választás lesz Pécs egyik választókörében, miután a XV-ös körzetében pontosan ugyanannyi szavazatot kapott egy ellenzéki- és egy kormánypárti jelölt. A kormánypárti jelölt ennek okán újraszámlálást kért, ami miatt a Kúria új választást írt ki. A Kúria döntése alapján a XV-ös körzetben meg kell ismételni az önkormányzati választást.

De arra is kitértünk, hogy Diósdon az idősotthon lakóinak voksai fordítottak: mint kiderült, érvényesnek számolták el a korábban érvénytelenített szavazatokat. Az ezzel kapcsolatos részleteket ebben a cikkben fejtettük ki bővebben. Mindemellett bebizonyosodott az is, hogy 12 szavazattal nyert a fideszes polgármesternő, de ismételt szavazás lesz: kiderült, hogy megsemmisítette a penészleki polgármesteri választás eredményét a területi választási bizottság Penészleken. Soron kívül Elképesztő motoros tömeg jelent meg a felrúgott kisfiú lakhelyén Jászberényben

Most az MTI a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlésére hivatkozva azt írja, várhatóan 17 településen kell időközi önkormányzati választást tartani. A jogszabály szerint amennyiben a választás eredménytelen, vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett azt megtartani, a helyi választási bizottság a szavazás eredetileg kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre időközi választást ír ki.

Az NVI nyilvántartása szerint erre a június 9-i önkormányzati választás után várhatóan 17 településen lesz szükség, és nyolc településen már ki is tűzték az időközi választás időpontját augusztus vége és szeptember vége közötti időpontra. Június 9-én a Vas vármegyei Bozsokon sem polgármestert, sem képviselőket nem választottak, mert egyetlen jelölt sem indult, a Zala vármegyei Pakodon pedig csak egy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, így itt egy másik képviselőt is választani kell. A többi 15 településen szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között, ezért kell időközi választást tartani – magyarázzák.

Az NVI közölte: nyolc településen már kiírták az időközi választást. A Vas vármegyei Kissomlyón augusztus 25-én tartják az időközi polgármester-választást, a Zala vármegyei Zalakomárban szeptember 1-jén, a Somogy vármegyei Büssüben és a Tolna vármegyei Koppányszántóban szeptember 8-án, a Vas vármegyei Bajánsenyén és Rátóton szeptember 15-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkán pedig szeptember 22-én. Továbbá a Pest vármegyei Kerepesen az 5. számú egyéni választókerületben szeptember 15-én tartják az időközi képviselő-választást – részletezik.

De az NVI nyilvántartása alapján arra is fény derült, miszerint ezeken túl időközi polgármester-választást kell tartani a Zala vármegyei Zalaboldogfán, Szijártóházán és Belsősárdon, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Vattán, a Vas vármegyei Mesterházán, és a Bács-Kiskun vármegyei Újsolton. A Baranya vármegyei Pécs 15. számú egyéni választókerületében pedig az első helyen végzett képviselő-jelöltek között alakult ki szavazategyenlőség.

Újabb sokkoló állítások jelentek meg a gyermekbántalmazó karateedzőről

Egyre több sokkoló állítás jelenik meg a gyermekbántalmazó edzőről, újabb és újabb súlyos nyilatkozatokat adnak ellene.