A Novavax vakcinája 90,4 százalékos hatékonyságot mutatott a harmadik fázisú klinikai vizsgálatokon

Fotó: Pharmaceutical Technology
not image

Borbély Fanni

2021. június 14. - 13:02

A Novavax amerikai biotechnológiai vállalat hétfőn bejelentette, hogy koronavírus elleni vakcinajelöltje 90,4 százalékos általános hatékonyságot mutatott az Egyesült Államokban és Mexikóban végzett harmadik fázisú klinikai vizsgálat során.

A vállalat szerint a vizsgálat további elemzései folyamatban vannak, s azokat később publikálásra is benyújtják majd a szakmailag lektorált folyóiratokhoz. A vizsgálati eredmények összhangban vannak azzal a hatékonysági és biztonsági profillal, amelyet a vakcina korábban az Egyesült Királyságban végzett harmadik fázisú vizsgálatban mutatott – mondta Dr. Gregory Glenn, a Novavax kutatási és fejlesztési igazgatója a CNN-nek.

“Más kontinens, más népesség, más vírusok, és mégis nagyon jó hatékonyságot látunk. Ez az, amit akartunk”

– mondta Glenn.

A decemberben indult vizsgálatba 29 960 felnőttet vontak be 113 helyszínen az Egyesült Államokban, és hat helyszínen Mexikóban. A résztvevők egy része placebót kapott, másoknak pedig két adag Novavax vakcinát adtak be 21 nap különbséggel.

A vállalat szerint a vakcina “általánosságban jól tolerálható” volt, és a leggyakoribb mellékhatások közé tartozott a három napnál rövidebb ideig tartó fájdalom az injekció beadásának helyén, valamint a két napnál rövidebb ideig tartó fáradtság, fejfájás és izomfájdalom.

A Novavax szerint 77 koronavírusos eset fordult elő a résztvevők között a vizsgálat során. Az esetek közül 63 a placebocsoportban, 14 pedig a vakcinacsoportban lévő személyeknél fordult elő.

A vállalat megjegyezte, hogy a vakcinacsoportban az összes eset enyhe lefolyású volt. A placebocsoportban 10 közepesen súlyos és négy súlyos eset fordult elő, ami a Novavax szerint 100 százalékos vakcinahatékonyságot mutat a közepesen súlyos vagy súlyos megbetegedésekkel szemben.

A legtöbb eset “magas kockázatú” személyeknél fordult elő, például 65 évnél idősebbeknél, bizonyos társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akik gyakran érintkeztek a vírussal. A vállalat bejelentette, hogy a vakcina hatékonysága 91 százalékos volt a “magas kockázatú” populációkban.

A Novavax kutatói a vizsgálatban szereplő 77 koronavírusos esetből 54 esetében a szekvenciaadatokat is alaposan megvizsgálták. Ezen esetek szekvenálása alapján a vállalat bejelentette, hogy a “vakcina hatékonysága 93,2 százalék volt” az aggályos variánsokkal szemben.

A Novavax márciusban bejelentett brit harmadik fázisú vizsgálati eredményeinek végső elemzése azt mutatta, hogy a vakcina általános hatékonysága 89,7 százalékos volt, és 96,4 százalékos hatékonyságot mutatott az eredeti vírustörzzsel szemben, valamint 86,3 százalékos hatékonyságot a B.1.1.7 variánssal szemben, amelyet először az Egyesült Királyságban azonosítottak.

A Novavax NVX-CoV2373 nevű koronavírus elleni vakcinája különbözik az Egyesült Államokban már használatban lévő három vakcinától. A vakcina az úgynevezett rekombináns nanorészecske-technológiára és a Novavax Matrix-M nevű adjuvánsára támaszkodik az immunválasz stimulálása érdekében.