Nincs összefüggés a napi mobilhasználat és a fiatalok mentális egészségének romlása között

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.12 - 05:00

Habár korábban azt állították kutatók, hogy az elektronikai eszközök, főként az okostelefonok és számítógépek napi szintű használata hozzájárulhat a lelki betegségek kialakulásához, a legújabb tanulmány szerint nincs összefüggés a két dolog között.

Az Oxford Internet Institute által közel 30 éven keresztül begyűjtött adatok analízise során arra fókuszáltak, miként használják ki az internet adta lehetőségeket a fiatalok, és ez hogyan befolyásolja mindennapi életüket és mentális egészségüket.

A 20. század elején az Egyesült Államokban komoly generációs bumm ment végbe a rádió elterjedésével, melyről azt tartották az idősebbek, hogy katasztrófát idézhet majd elő a fiatalok körében, végül mégsem igazolódott be a jóslatuk, miközben az 1930-as évekre már szinte mindegyik háztartásban volt legalább egy rádió.

A 2000-es években a televízió, a számítógépek és játékkonzolok térnyerése szintén hasonló módon váltott ki aggodalmat az idős korosztályból, majd a 2010-es és 2020-as évekre az okostelefonok, velük együtt pedig a közösségi média vette át az uralmat, amit szintén veszélyesnek minősítettek a szakemberek.

A tanulmány elemzése során kiderült, hogy a technológia fejlődésével járó eszközök napi szintű használata mégsem annyira káros, mint azt korábban feltételezték. Az emocionális problémák mélyülése mindössze minimális szinten kapcsolódik a mobiltelefonok igénybe vételéhez, ezen kívül az elmúlt évtizedekben más elektronikai cikknél sem merült fel súlyosabb gond.

A kutatásért felelős intézet igazgatója, Andrew Przybylski elmondta, éveken keresztül foglalkoztak a témával, és egyre nyilvánvalóbb számukra is, hogy a korábbi, vészjósló trendek nem igazolódtak be – az adatok alátámasztják, hogy a fiatalok megtanultak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

“Úgy gondolom, egyelőre ésszerűtlen döntés lenne bármilyen intézkedést bevezetni az okoseszközök korlátozása kapcsán, hiszen minden jel arra utal, a mentális egészség fenntartását nem kockáztatja sem a számítógép, sem a mobiltelefon napi rendszerességű használata” – magyarázta Przybylski.