Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Az USA Nigéria elnökének azonnali szabadon bocsátását követeli

Miután katonák egy csoportja megbuktatta Bazoum kormányát, az USA az elnök azonnali szabadon bocsátását követelte.

Fotó: EPA/Samuel Corum / POOL
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő

Nigériában katonák egy csoportja az országos televízióban jelentette be, hogy késő este eltávolították a hatalomból Mohamed Bazoum elnököt, órákkal azután, hogy az elnöki gárda tagjai rezidenciáján őrizetbe vették a vezető politikust.

Amadou Abdramane ezredes-őrnagy a bejelentés alatt azt mondta, a védelmi és biztonsági erők úgy döntöttek, véget vetnek a rezsim ténykedéseinek. Kiderült, hogy az ország határait lezárták és országos kijárási tilalmat rendeltek el. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Nigéria valamennyi intézményét is felfüggesztették, jelenleg nem működnek. Egyelőre nem világos, hogy a bejelentés idején hol tartózkodott az elnök, vagy lemondott-e. Az USA határozottan támogatja az elnököt, akit demokratikus módon választottak meg.

Az USA az elnök szabadon bocsátását követeli

Az Egyesült Államok emiatt az elnök azonnali szabadon bocsátását követeli. A katonai hatalomátvétel, mely 2020 óta a hetedik puccsot eredményezte a nyugat- és közép-afrikai térségben, további problémákat generál a Nyugat számára, mely továbbra is aktív harcot vív a terroristacsoportokkal.

Az Al Jazeera azt írja, az USA-nak két drónbázisa is van Nigerben, valamint 800 katonát állomásoztatnak a helyszínen, akik közül néhányan a különleges erők tagjai, és a nigériai hadsereget kiképzésében vettek részt.

Az ENSZ is elítélte az újabb katonai puccsot, és felszólították az összes érintett szereplőt, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, illetve biztosítsák az alkotmányos rend védelmét. Franciaország is hasonlóan nyilatkozott, minden ehhez hasonló akciót elítélnek.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.