Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

Újabb nagyhatalom legalizálhatja a marihuánát

Újabb ország lépheti túl azt a konzervatív és vitára sokszor nem nyitott szemléletet, hogy a marihuána ördögtől való szer.

Fotó: Unsplash/Richard T
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Németországban az eddigiek során szintén büntetőjogi kategóriába tartozott a kannabisz birtoklása és termesztése egyaránt. Az új kormány ezen túl szeretne lépni, legalizálni fogják a marihuánát, azonban teljes szabadság mégsem lesz ezen a téren.

A Der Spiegel információi szerint a kormány egészségügyi munkacsoportja megállapodott abban, hogy engedélyezni fogják a rekreációs (szórakozási) célú fogyasztását a marihuánának, amit viszont csakis államilag engedélyezett boltokban lehet vásárolni a jövőben. Soron kívül Négy családi házat ürítettek ki egy világháborús robbanóeszköz miatt Gödöllőn

Az állami licenchez kötöttség azért fontos az SPD-FDP-Zöldek által alkotott kormány szerint, mert ezzel biztosítani lehet a marihuána minőségét, meg lehet akadályozni a szennyezettséget, ezzel pedig garantálja az állampolgárok egészségét.

A tervek szerint négy év múlva értékelni fogják a törvény társadalmi hatásait és annak mentén döntenek, hogy hatályban hagyják-e vagy elvetik. Az FDP és a Zöldek már régóta kardoskodtak a marihuána-fogyasztás szabályozott legalizálása és árusítása mellett.

A hárompárti koalíció ezen felül kiterjesztené az úgynevezett kábítószer-ellenőrző mechanizmusokat is: bárki, mindenféle büntetés nélkül még az illegálisan beszerzett kábítószerét is ellenőrizni viheti, hogy biztos nem szennyezett-e.

Ez a hozzáállás pedig már egy felvilágosultabb megközelítést alkalmaz a marihuánát illetően, amely sokak fejében továbbra is egy gonosz kábítószerként él, holott már számos alkalommal bizonyították fájdalomcsillapító és szorongásoldó hatását.

Ráadásul a német megközelítés azért is lesz progresszív, mert túl tudnak lépni azon, hogy a kábítószer fogyasztók bűnözők, akiknek börtönben a helye. Már számos példa bemutatta, hogy akármennyi próbálnak országok büntetőjogilag fellépni a kábítószer ellen, nem működik és csak égeti a pénzt a bűnüldözése.