Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Nem változott az oltási kedv február második hetében

Szeged, 2021. február 11. Vadányi Zoltán (b) az első adagját kapja meg az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának Patocskai Anna Tünde háziorvostól Szegeden, a szőregi városrészében lévő háziorvosi rendelőben 2021. február 11-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021. február 12. - 23:27

Az elmúlt hónapok javulása után februárra megtorpant a magyar állampolgárok oltási hajlandósága.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérését 2020. november 30-a óta végzik, az oltási kedv azóta jelentősen megemelkedett Magyarországon.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

A közvélemény-kutatás első hetében még csupán a válaszadók 15 százaléka mondta biztosra, hogy beoltatná magát, a tizedik hétre már 38 százaléka.

Február első hetében azonban megállt az oltási hajlandóság hónapok óta tartó növekedése, melynek legfőbb oka az lehet, hogy jelenleg vegyes a védőoltások biztonságosságának és hatékonyságának megítélése.

A fiatalok körében javult előző héthez képest a legjobban az arány, leginkább az 55-64 év közötti korosztálynál. Iskolai végzettség alapján a felsőfokú diplomával, illetve érettségi vizsgával rendelkezők váltak bizonytalanabbakká.

A felmérés tizedik hetében a megkérdezettek 81 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések és halálozások száma, 77 százalékát az oltásokról megjelenő hírek, 76 százalékát a kormányzat kommunikációja, 66 százalékát pedig a közösségi médiában terjedő információk befolyásolják.

A válaszadók 53 százaléka nem veszi figyelembe az oltásellenes és oltásszkeptikus véleményeket, bár azt nem tudni, pontosan honnan tájékozódnak azok, akik objektív hírekre vágynak.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.